Најновије

У БиХ штета од поплава преко 2 милијарде евра

СAРAJEВO - Поплаве коjе су у маjу погодиле Босну и Херцеговину тоj су земљи нанеле укупну штету нешто већу од две милиjарде евра, обjавила jе данас делегациjа Eвропске униjе у Сараjеву преносећи коначан извештаj о последицама поплава коjе су саставили домаћи и међународни стручњаци.
Поплава (Фото: ЈуТјуб)

Поплава (Фото: ЈуТјуб)

Уочи донаторске конференциjе коjа ће се одржати у Бриселу 16. jула како би се покушао прикупити новац за обнову подручjа погођених поплавама у БиХ и Србиjи, довршен jе целовит извештаj о размерама штета у БиХ. Прецизна jе процена како су оне достигле износ од 3,98 милиjарди конвертибилних марака односно 2,035 милиjарди евра, пренела jе хрватска агенциjа ХИНA.
Извештаj се базира на проценама различитих ниво власти БиХ спроведеним уз подршку Eвропске униjе, Уjедињених нациjа и Светске банке.
Aнализа jе показала да су поплавама коjе су БиХ погодиле од 14. До 19. маjа наjвише погођени приватни сектор, породична, мала, средња и велика предузећа, пољопривредни произвођачи као и велики броj грађана. У случаjу федерациjе БиХ укупне се штете и губици процењуjу на 2,03 милиjарди KM (1,038 милиjарди евра, за Републику Српску износ jе 1,89 милиjарди KM (966 милиона евра), а за дистрикт Брчко 57,89 милиона KM (око 30 милиона евра). Прочитајте још:(ФОТО) НАСА објавила снимке поплава из сателита: Делује језиво и из свемира! Процена се односи на потпуно уништена средства коjа ће се морати поправити, заменити или обновити и на повезане губитке коjи укључуjу оне у производњи, приходима и запошљавању, као и отежани приступ услугама и робама, повећање општих трошкова и повећане ризике. Извор:Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА