Najnovije

U BiH šteta od poplava preko 2 milijarde evra

SARAJEVO - Poplave koje su u maju pogodile Bosnu i Hercegovinu toj su zemlji nanele ukupnu štetu nešto veću od dve milijarde evra, objavila je danas delegacija Evropske unije u Sarajevu prenoseći konačan izveštaj o posledicama poplava koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci.
Poplava (Foto: JuTjub)

Poplava (Foto: JuTjub)

Uoči donatorske konferencije koja će se održati u Briselu 16. jula kako bi se pokušao prikupiti novac za obnovu područja pogođenih poplavama u BiH i Srbiji, dovršen je celovit izveštaj o razmerama šteta u BiH. Precizna je procena kako su one dostigle iznos od 3,98 milijardi konvertibilnih maraka odnosno 2,035 milijardi evra, prenela je hrvatska agencija HINA.
Izveštaj se bazira na procenama različitih nivo vlasti BiH sprovedenim uz podršku Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Svetske banke.
Analiza je pokazala da su poplavama koje su BiH pogodile od 14. Do 19. maja najviše pogođeni privatni sektor, porodična, mala, srednja i velika preduzeća, poljoprivredni proizvođači kao i veliki broj građana. U slučaju federacije BiH ukupne se štete i gubici procenjuju na 2,03 milijardi KM (1,038 milijardi evra, za Republiku Srpsku iznos je 1,89 milijardi KM (966 miliona evra), a za distrikt Brčko 57,89 miliona KM (oko 30 miliona evra). Pročitajte još:(FOTO) NASA objavila snimke poplava iz satelita: Deluje jezivo i iz svemira! Procena se odnosi na potpuno uništena sredstva koja će se morati popraviti, zameniti ili obnoviti i na povezane gubitke koji uključuju one u proizvodnji, prihodima i zapošljavanju, kao i otežani pristup uslugama i robama, povećanje opštih troškova i povećane rizike. Izvor:Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA