Најновије

РЕАГОВАЛО МИНИСТАРСТВО: Српска деца никад више неће ићи у логор

БЕОГРАД - Идеју да деца из Србије за време спортског такмичења у Сплиту, у организацији Спортских игара младих, буду смештена у војној бази Лора, која је деведесетих година била стравичан логор у коме су мучени и убијани Срби,  јуче је најоштрије осудило Министарство омладине и спорта на чијем челу се налази министар Вања Удовичић.
Лора била логор за Србе (Фото: Курир)

Лора била логор за Србе (Фото: Курир)

Посебно треба нагласити да ово није први пут да су организатори спортисте из наше земље хтели да сместе у некадашњи логор. Скандалозно је што већ четири године заредом српски малишани путују у Сплит и спавају у стратишту Лора, на ком је више од 70 наших предака изгубило животе, а 1.000 њих је мучено методама које се граниче с ивицом здравог разума. Тек када је лист Курир поставио то питање, огласило се надлежно министарство. - Министарство омладине и спорта најоштрије осуђује намеру организатора да деца из Србије буду смештена у објектима који за наш народ имају тако негативну и трагичну конотацију, као што је то сплитска Лора, где су Срби мучени и где су страдали. Одмах смо реаговали и издали налог Савезу за школски спорт да упути протест организатору, тако да је спречено да деца буду смештена у Лори, и обезбеђен им је смештај у хотелу - кажу из Министарства спорта и додају да је од Савеза за школски спорт затражен и комплетан извештај о овом случају. Иако су организатори променили смештај и обећали да ће деца која иду 19. августа спавати у хотелу „Загреб“, поједини родитељи су одлучни да овај пут бојкотују јер их је повредило то што су већ четири године наши спортисти без пардона смештани у бивши логор. - Деца су годинама спавала у логору, и ту је тачка! Могу организатори сада да се перу и да мењају локацију правећи се да су фини, али ми смо већ понижавани годинама, а да то јавност није ни знала. Моји синови не иду и тачка - каже нам отац двојице дечака из Шапца, који су изабрани за пут у Сплит, али неће отићи. Историчар Бојан Димитријевић подсетио је на страшна страдања која су Срби и Црногорци претрпели у Војној бази Лора. - У Лори су држани заробљеници са херцеговачког ратишта. Тамо су примењивани драстични облици тортуре, заиста се водио као изузетно бруталан логор. Што се тиче одвођења деце у Сплит и смештања у Лори, не бих истицао своје мишљење - рекао је Димитријевић. Здравко Марић, председник Спортских игара младих и оснивач овог спортског пројекта, рекао је да ће сутра имати састанак са главним одбором организације. - Сутра ћемо на састанку главног одбора одлучити о свему - кратко је рекао Марић. Ослобођени мучитељиСамо петорица завршила у затвору Иако је од '92. до '97. године више од 70 људи изгубило животе у логору Лора, до данас је донета само једна правоснажна пресуда која је осудила мучитеље. - Њих петорица су осуђени на пет до осам година затвора због иживљавања над цивилним заробљеницима у Лори. Они су то одлежали, али исти су и међу оптуженима за војна страдања, тако да их после суђења чека још једна казна - прича Ковач. У полицијском записнику из 1992. године, пише да су тада затечени заробљеници били у катастрофалном стању. - Војни полицајци на разне начине непрестано муче и злостављају заробљенике. Туку их док се сами не уморе - пише у службеној белешци војног полицајца М. Б.
Прочитајте још:Руски амбасадор: Срби не пуцајте себи у ногуСрпски стручњак при УН: Ебола се шири
Грађани огорчени Антоније Јовановић - То је стварно срамота, своје дете никад тамо не бих послао. Немам речи којима бих изразио огорчење! Јовица Писаревић - То што су урадили Хрвати је злочин и провокација, што иначе стално раде. Ја своју децу никад не бих послао тамо. Прошао сам ратишта у Републици Српској и на Косову и знам шта вам причам. Мирјана Поповић - Можда се ради о случајности, ако им је то био једини слободан простор. У сваком случају то није лепо и ја своју децу не бих послала тамо. Милорад Мекелић - Скандалозно! Просто не могу да верујем шта су имали у плану. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА