Najnovije

REAGOVALO MINISTARSTVO: Srpska deca nikad više neće ići u logor

BEOGRAD - Ideju da deca iz Srbije za vreme sportskog takmičenja u Splitu, u organizaciji Sportskih igara mladih, budu smeštena u vojnoj bazi Lora, koja je devedesetih godina bila stravičan logor u kome su mučeni i ubijani Srbi,  juče je najoštrije osudilo Ministarstvo omladine i sporta na čijem čelu se nalazi ministar Vanja Udovičić.
Lora bila logor za Srbe (Foto: Kurir)

Lora bila logor za Srbe (Foto: Kurir)

Posebno treba naglasiti da ovo nije prvi put da su organizatori sportiste iz naše zemlje hteli da smeste u nekadašnji logor. Skandalozno je što već četiri godine zaredom srpski mališani putuju u Split i spavaju u stratištu Lora, na kom je više od 70 naših predaka izgubilo živote, a 1.000 njih je mučeno metodama koje se graniče s ivicom zdravog razuma. Tek kada je list Kurir postavio to pitanje, oglasilo se nadležno ministarstvo. - Ministarstvo omladine i sporta najoštrije osuđuje nameru organizatora da deca iz Srbije budu smeštena u objektima koji za naš narod imaju tako negativnu i tragičnu konotaciju, kao što je to splitska Lora, gde su Srbi mučeni i gde su stradali. Odmah smo reagovali i izdali nalog Savezu za školski sport da uputi protest organizatoru, tako da je sprečeno da deca budu smeštena u Lori, i obezbeđen im je smeštaj u hotelu - kažu iz Ministarstva sporta i dodaju da je od Saveza za školski sport zatražen i kompletan izveštaj o ovom slučaju. Iako su organizatori promenili smeštaj i obećali da će deca koja idu 19. avgusta spavati u hotelu „Zagreb“, pojedini roditelji su odlučni da ovaj put bojkotuju jer ih je povredilo to što su već četiri godine naši sportisti bez pardona smeštani u bivši logor. - Deca su godinama spavala u logoru, i tu je tačka! Mogu organizatori sada da se peru i da menjaju lokaciju praveći se da su fini, ali mi smo već ponižavani godinama, a da to javnost nije ni znala. Moji sinovi ne idu i tačka - kaže nam otac dvojice dečaka iz Šapca, koji su izabrani za put u Split, ali neće otići. Istoričar Bojan Dimitrijević podsetio je na strašna stradanja koja su Srbi i Crnogorci pretrpeli u Vojnoj bazi Lora. - U Lori su držani zarobljenici sa hercegovačkog ratišta. Tamo su primenjivani drastični oblici torture, zaista se vodio kao izuzetno brutalan logor. Što se tiče odvođenja dece u Split i smeštanja u Lori, ne bih isticao svoje mišljenje - rekao je Dimitrijević. Zdravko Marić, predsednik Sportskih igara mladih i osnivač ovog sportskog projekta, rekao je da će sutra imati sastanak sa glavnim odborom organizacije. - Sutra ćemo na sastanku glavnog odbora odlučiti o svemu - kratko je rekao Marić. Oslobođeni mučiteljiSamo petorica završila u zatvoru Iako je od '92. do '97. godine više od 70 ljudi izgubilo živote u logoru Lora, do danas je doneta samo jedna pravosnažna presuda koja je osudila mučitelje. - NJih petorica su osuđeni na pet do osam godina zatvora zbog iživljavanja nad civilnim zarobljenicima u Lori. Oni su to odležali, ali isti su i među optuženima za vojna stradanja, tako da ih posle suđenja čeka još jedna kazna - priča Kovač. U policijskom zapisniku iz 1992. godine, piše da su tada zatečeni zarobljenici bili u katastrofalnom stanju. - Vojni policajci na razne načine neprestano muče i zlostavljaju zarobljenike. Tuku ih dok se sami ne umore - piše u službenoj belešci vojnog policajca M. B.
Pročitajte još:Ruski ambasador: Srbi ne pucajte sebi u noguSrpski stručnjak pri UN: Ebola se širi
Građani ogorčeni Antonije Jovanović - To je stvarno sramota, svoje dete nikad tamo ne bih poslao. Nemam reči kojima bih izrazio ogorčenje! Jovica Pisarević - To što su uradili Hrvati je zločin i provokacija, što inače stalno rade. Ja svoju decu nikad ne bih poslao tamo. Prošao sam ratišta u Republici Srpskoj i na Kosovu i znam šta vam pričam. Mirjana Popović - Možda se radi o slučajnosti, ako im je to bio jedini slobodan prostor. U svakom slučaju to nije lepo i ja svoju decu ne bih poslala tamo. Milorad Mekelić - Skandalozno! Prosto ne mogu da verujem šta su imali u planu. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA