Најновије

Српски туристи за летовања ове године укупно потрошили милијарду евра!

Београд- Туристички радници још немају прецизне податке о ефектима овогодишње туристичке сезоне.
Српски туристи за летовања потрошили милијарду евра!( Фото: Википедија)

Српски туристи за летовања потрошили милијарду евра!( Фото: Википедија)

Упркос томе што се она сматра лошијом од претходне, туристи из Србије на летње аранжмане троше готово милијарду евра. Најтраженија дестинација за летовање и овог лета је Грчка, па у Националној асоцијацији туристичких агенција (ЈУТА) очекују да ће до краја сезоне у тој земљи годишњи одмор провести пола милиона грађана Србије. Следе Турска и Шпанија, која је на туристичком тржишту заменила Тунис и Египат, затим Бугарска и Италија, где се Сицилија показала као пун погодак.
Прочитајте још:Србија због ЕУ пропушта прилику, а Белорусија диже производњу поврћа за чак 40 одсто!Ефекат санкција Русији биће смањење радних места у Европи!
Директор те асоцијације Александар Сеничић, међутим, каже да, су се мајске поплаве одразиле на смањену потражњу аранжмана, иако је с почетка сезоне све изгледало другачије, па и да ће она бити јача од претходне. "Очекивали смо да ће ова сезона бити боља него претходна, али све што се десило довело је до смањења тражње на тржишту", рекао је Сеничић за Тањуг. Велики број грађана којима су куће поплављене или њихови рођаци који су желели да им помогну били су приморани да откажу раније заказана путовања, додао је саговорник Тањуга. После Грчке, грађани Србије најчешће лето и одмор проводе у Турској, а потом и у Шпанији. Опредељење за Шпанију дошло је, каже, као последица нестабилних политичке прилика у Египту и Тунису. "Већи број путника ове године забележен је на дестинацијама као што су Бугарска и Италија јер су се ове године појавили чартер летови за Италију по први пут у такозваној серији летова, а и Сицилија као дестинација се показала као пун погодак", казао је Сеничић. Примећује да је овогодишњи тренд путовање авионом, али И да су туристи из Србије ове године у већем броју користили јефтиније аранжмане у одосу на лане, што ће се, како каже, одразити на укупан приход. Наводи и да значајан број туриста који уобичајено летује у јулу и августу сада се пре одлучује за "ласт минут" понуде. "Ова година ће можда бити специфична по томе што се неће завршавати средином септембра , како је то било ранијих година, већ ћемо сезону највероватније, према интересовању путника продужити до краја месеца. Зато ћемо коначну слику имати тек почетком октобра”, рекао је Сеничић. Он је додао да према тренутним показатељима ова сезона ће бити на нивоу прошлогодишње септембра, па ћемо тек поцетком октобра моћи да дамо коначну слику ове сезоне, али према садашњим показатељима, она ће бити на нивоу прошле године", казао је Сеничић. Када је реч о организованом одласку домаћих гостију у туристичке објекте по Србији, Сеничић каже да та врста туризма није на жељеном нивоу пре свега зато што се агенције окрећу тржиштима где могу лакше и брже да профитирају. Велики број агенција чланица Јуте, према његовим речима, располаже капацитетима у земљи И покушава да анимира домаће госте за останак у земљи, а најпосећенији су центри уз реке, на језерима И планинама. Сеничић каже да, на пример, планински туристички центри попут Златибора и Копаоника у летњој сезони, такође, имају занимљиве садржаје. То је, каже Сеничић, повећало тражњу посебно викенд аранжмана. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА