Најновије

Евроскептици ”Алтернатива за Немачку” успели да уђу у оба парламента

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ), канцелара Ангеле Меркел, победила је данас на изборима у Тирингији, а Социјалдемократска партија (СПД), вицеканцелара Зигмара Габријела на изборима у Бранденбургу, показују први резултати гласање у те две покрајине на којима је евроскептички расположена ”Алтернатива за Немачку” (АфД) остварила велики успех и успела да уђе у оба парламента.
Евроскептици у парламенту (Фото: Волком,цом)

Евроскептици у парламенту (Фото: Волком,цом)

ЦДУ је, према првим резултатима, добила у Тирингији 34 одсто, а Левица, настала спајањем наследника бивших источно-немачких комуниста и WАСГ странке скоро 28 одсто, СПД свега 12 одсто, „АфД”, како оцењују медији сензационалних нешто више од 10 одсто, а Зелени 5,5 одсто. У Бранденбургу је СПД освојила 32,5 одсто, ЦДУ 22 одсто, Левица 19 одсто, Зелени 6,5 одсто, а „АфД” чак 12 одсто гласова.
Прочитајте још:
„АфД” је, после Саксоније, где је пре пар недеља на изборима по први пут ишла у један немачки парламент, такође, са око 10 одсто освојених гласова, успела да уђе у парламенте још две немачке покрајине. Када је реч о „АфД” којој на септембарским савезним изборима „за длаку” није успело да уђе у Бундестаг, а која се, између осталог залаже за укидање евра и повратак немачке марке, аналитичари кажу да ова странка „отима” гласове разочараних конзервативаца и либерала. Без обзира што није заступљена у Бундестагу, „АфД” је тема озбиљних политичких анализа. Мушкарци са изгланцаним ципелама и свиленим марамама у реверу добрих одела, стоје иза свог лидера Бернда Лукеа, бившег дугогодишњег члана демохришћана, канцелара Меркелове, универзитеског професора економије и оца петоро деце. „АфД” је основана у априлу лане и то је, заправо, партија мушкараца, пошто они чине 86 одсто чланства. Овој партији се пребацује опасна игра са носталгијом, „пецање” у десним водама, популизам, жеља да заради политичке поене на погрешним темама, апокалиптички сценарији по имовину и штедне улоге Немаца... „Ако евро пропадне, Европа неће пропасти”, тврди Луке, наводећи да се ЕУ распада, „под евром”, на сиромашни југ и привредно успешни север и да влада канцелара Мерклове погрешно каже да њеној полилтици нема алтернативе. Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА