Најновије

Лукшић о уласку у НATO: Након Велса све ће бити jасниjе

ПOДГOРИЦA - Oдлука са самита земаља чланица НATO савеза, коjи ће бити одржан у Велсу 4. и 5. септембра, требало би да дефинише финалну фазу процеса прикључења Црне Горе Aлиjанси, уз прецизирање временског оквира, поручио jе црногорски министар спољних послова и европских интеграциjа Игор Лукшић.
Лукшић о НATO

Лукшић о НATO

Црна Гора jе, наводи министар, несумњиво лидер интеграционог процеса у региону и подсећа да jе држава отворила трећину поглавља, а да би до краjа године могла да пређе и половину. Kада jе регионална политика у питању, рекао jе Лукшић за спољно-политички магазин Дипломариус, Црна Гора из године у годину даjе нове импулсе jачању менанизама сарадње, како би подстакла економски раст и развоj региона без ког нема одрживог интеграционог процеса.
Прочитајте још:
"Ипак, ништа од претходног не значи да jе посао готов, или да jе могуће оборити ритам. Свакако да jе изазова на путу jако пуно, како када jе у питању унутрашња, тако и регионална динамика. Oчигледно jе да и глобална дешавања имаjу своjе импликациjе на Црну Гору", поручио jе Лукшић. Према његовим речима, када jе у питању европски пут Црне Горе, а у одређеном смислу и евроатлантски, тада jе jасно да jе потребно уложити додатне напоре на смањивању поларизациjе у друштву. Пре свега, како jе рекао, потребно jе уложити напоре да се потпуно обнови и консолидуjе поверење политичких чинилаца у политички систем, односно изборни процес, преноси портал Радио телевизиjе Црне Горе. "Црна Гора не може бити земља у коjоj изборни процес подстиче неразумевање, већ jе потребно да омогући jасне политичке односе коjи у складу са елементарно прихваћеним принципима демократског поретка обезбеђуjу формирање ефикасне и контролисане извршне власти", додао jе Лукшић. Шеф црногорске дипломатиjе jе нагласио да jе одговорност у том процесу на свима и ствари "никада нису црно-бело обоjене", али да се увек од владаjуће структуре очекуjе први потез. Стабилан политички систем, закључуjе Лукшић, стандарде владавине права и прогрес у интеграциjама треба посматрати као део агенде економског развоjа. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА