Најновије

Камерон: Папа Фрања греши, јер нико нема праву на освету!

ЛOНДOН - Британски премиjер Деjвид Kамерон изjавио jе да папа греши у свом ставу да људи коjи исмеваjу ислам и друге религиjе могу "очекивати ударац", истаквши да у слободном друштву нико нема право на освету над поjединцима због вређања религиjе.
Дејвид Камерон (Фото: columnist.org.uk)

Дејвид Камерон (Фото: columnist.org.uk)

Папа Фрања изазвао jе контроверзе прошле седмице када jе рекао да "провокатори" попут цртача сатиричног недељника "Шарли Eбдо" коjи се изругуjу религиjи могу да очекуjу одговор сличан ударцу, а ови коментари виђени су као веома близу оправдавања терористичких напада у францускоj, пише "Индепендент". Британски премиjер jе у интервjуу за америчку мрежу ЦБС, рекао да jе право на увреду део слободног друштва. "Mислим да у слободном друштву постоjи право да се неком нанесе увреда због религиjе. Jа сам хришханин; ако неко каже нешто увредљиво за Исуса, могу да схватим то као вређање, али у слободном друштву немам право да му се светим", рекао jе Kамерон . "Mорамо да прихватимо да новине, магазини, могу да обjављуjу ствари коjе су за некога увредљиве, све док jе то у оквиру закона. Tо jе оно што треба да бранимо", додао jе Kамерон.
Прочитајте још:СВИМ СРЕДСТВИМА: Кијев брутално напао Доњецк
У разговору са новинарима у авиону прошле седмице папа jе рекао да ако би његов добар приjатељ доктор Гаспари рекао псовку против његове маjке, да би могао да очекуjе ударац. "Tо jе нормално. Не можете да провоцирате, не можете да вређате туђу веру. Не можете да се изругуjете туђоj вери", казао jе папа. Бивши бискуп Oксфорда Ричард Харис у ауторском чланку за британски лист рекао jе да jе "велики поштовалац папе", али да jе "био запањен" његовом изjавом. "Помињање ударца могло би лако да се узме као оправдање за насиље као одговор на увреду", истакао jе Харис. Британски званичници ће ове седмице одржати разговоре са савезницима у Лондону посвећене решавању претње коjу представља Исламска држава, након терористичких напада у францускоj. У нападима на сатирични недељник "Шарли Eбдо", jедну полицаjку у близини Париза и jевреjску продавницу у францускоj, прошле седмице, убиjено jе 17 људи. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА