Најновије

Срби не воле ЕУ, али би гласали за улазак!?

БЕОГРАД - Већина грађана Србије на референдуму би се изјаснила за чланство у ЕУ, мада само четвртина зна у којој фази приступања се Србија налази, показало је данас представљено истраживање које је за агенцију Бета спровео Ипсос Стратеџик маркетинг.
(Фото: free-picture.net)

(Фото: free-picture.net)

Истраживање је указало на велики пад информисаности грађана о приступању ЕУ, будући да мање од сваког четвртог грађанина (24%) зна да је Србија почела преговоре о приступању, што је за 11 одсто мање него у фебруару 2014, када је спроведено претходно истраживање. У Србији 37 одсто грађана мисли да Србија тек чека на датум за отварање преговора, док остали или мисле да је у раним фазама приступања или кажу да не знају, показало је истраживање спроведено у новембру 2014. у оквиру пројекта Аргус који агенција Бета спроводи уз подршку ЕУ. На референдуму о чланству у ЕУ за чланство би се изјаснило 54 одсто грађана, као и пре девет месеци, а 25 одсто би гласало против, што је два процентна поена мање него у фебруару 2014, показало је истраживање спроведено на репрезентативном узорку од 1.000 испитаника. Резултати о подршци чланству у ЕУ донекле су у нескладу са односом грађана према ЕУ, будући да је сваки трећи (32%) рекао да о ЕУ има позитиван став, што је за пет одсто више него у претходном истраживању у фебруару 2014. Како наводе у Стратеџику, грађани очекују користи од уласка у ЕУ, па је то вероватно у основи веће подршке приступању. Испитаници су оценили да би се приступање позитивно одразило на инфраструктуру и заштиту људских права (по 70%), правосуђе (69%), здравствени систем (67%), образовни систем (66%), економску ситуацију у земљи (64%), стопу незапослености и ниво корупције (по 63%). Од претходног истраживања, представљеног у марту 2014, забележен је благи раст оптимизма грађана да ће Србија постати чланица ЕУ до 2020. године, што сада мисли 37 одсто испитаника, насупрот 35 у фебруару. Мање од сваког петог грађанина (18%) сматра да Србија никад неће ући у ЕУ, исто толико њих сматра да ће постати чланица након 2020, а 27 одсто је рекло да не зна. Скоро три четвртине грађана (74%) сматра да ће се Србија током приступних преговора суочити с већим изазовима него друге земље региона које су приступиле ЕУ, док 22 одсто сматра да је чека исти третман, а четири одсто нема став о томе. У погледу услова за приступање ЕУ, од фебруара су у услове који грађани наводе уврштене и економске реформе (5%) и санкције Русији (4%). Косово је и даље услов о чијем значају за улазак у ЕУ се слаже највећи број грађана, више него сваки трећи (38%), док су сви остали испод 10 одсто. Грађани Србије сматрају да ће следећа земља региона која ће приступити ЕУ бити Црна Гора (38%), 27 одсто сматра да ће то бити Србија, осам одсто да ће бити Македонија, седам одсто Косово и осам одсто БиХ.
Прочитајте још:ЕУ у паници: Криза у Грчкој ће изазвати хаос у унији кажу њени званичници!Летонија преузима председавање ЕУЕУ упутила подршку Путиновом противнику осуђеном за криминалне радње
Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА