Најновије

Кад су диносауруси ходали Србијом...

БЕОГРАД - У праскозорју историје, у Србији је бујао живот, а данашњи туристи могу то и да виде на лепо уређеним локалитетима где домаћини спремно дочекују госте.
Дуговрати (Фото: timescolonist.com)

Дуговрати (Фото: timescolonist.com)

Лепенци су били врхунски астрономи, Винчанци су живели урбаним животом, Старчевци су били занесени уметници, а када се томе додају мамути из Виминацијума и диносауруси из Свилајнца - добија се преисторијски туристички рај. Подземни музеј палеолита налази се у Аранђеловцу. У пећини Рисовача код Аранђеловца пронађени су остаци преисторијских људи из палеолита, као и мноштво костију животиња из леденог доба. Културно средиште преисторијског света налазило се управо на просторима данашње Србије. Дунав је био нешто попут преисторијског ауто-пута, а лепо уређен визиторски центар у Лепенском виру показује да су се на том месту пре шест миленијума развијале архитектура, уметност и астрономија и неговали друштвени односи. Посетиоци Лепенског вира код Доњег Милановца могу да виде како је ово откриће променило слику о каменом добу Европе. То је савршен избор за породичан викенд, јер поред филма о ископавањима Драгослава Срејовића, риболиких фигура и остатака 136 објеката попут трапеза, најмлађим посетиоцима најзанимљивија је реплика преисторијске куће. У Винчи, удаљеној 15 километара од центра Београда, Музеј града често организује "преисторијску вечеру" за децу. Најмлађи могу да виде шта су јели припадници најдревније неолитске цивилизације Европе. Прву фигуру открио је радознали деда Панта из Винче, а затим су археолози нашли праву преисторијску метрополу која је била центар цивилизације која се простирала широм данашње Грчке, Бугарске, Румуније и Босне. Пронађено је мноштво оружја и оруђа, посуђа и накита, а производња је била стандардизована. Комплетна слика заокружена је посетом музеју у Панчеву где се чувају остаци старчевачке културе, док се у Народном музеју у Новом Саду налазе чувена "дупљанска колица". Још даљи одлазак у прошлост укључује викенд у Виминацијуму и Свилајнцу. Наиме, парк мамута са остацима читавог крда мамута налази се у Виминацијуму. Али овај локалитет је много познатији по римском војном логору, амфитеатру за 10.000 гледалаца, купатилу, маузолеју, али и једном од најлепших Христових монограма који је цар Константин видео пре одсудне битке после које је завладао Римом. Виминацијум је за трећину био већи од Помпеје. За мамуте се припрема читав спрат у Природњачком центру у Свилајнцу где тренутно могу да се виде реплике диносауруса, вулкан, метеорити који су пали на територију Србије, геолошки времеплов и минерали, стене и живи свет Србије.
Прочитајте још:Амазон тражи у Чешкој две хиљаде радникаНИСУ ИЗДРЖАЛИ: Нови секс пред камерама у Великом брату (ВИДЕО 18+)
Бројке * 500 динара улазница Виминацијум, Свилајнац * 450 динара улазница Лепенски вир * 150 динара улазница пећина Рисовача, Народни музеј Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА