Најновије

УОЧИ ВУЧИЋЕВЕ ПОСЕТЕ: Амбасадор Манчанг о сарадњи Кине и Србије

БЕОГРАД - Кинески амбасадор у Београду, Ли Манчанг, дао је интервју за лист Политика уочи посете Кини званичне српске делегације предвођене премијером Србије. Преносимо неке делове овог интервјуа:
Његова екселенција, амбасадор Ли Манчанг (Фото: ЈуТјуб)

Његова екселенција, амбасадор Ли Манчанг (Фото: ЈуТјуб)

Да ли се може рећи да Кина преко Србије улази у Европску унију? Ми поштујемо избор српског народа за пут развоја и подржавамо евроинтеграције Србије. Чланство Србије у ЕУ не само да је корисно за ваш сопствени просперитет него ће допринети и развоју односа Кине са Србијом и ЕУ. Кина је подржала Србију у Унеску и успротивила се уласку Косова у ову организацију. Да ли бисте уложили вето уколико би неко затражио да се Косово прими у Уједињене нације? Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, цени посвећеност и настојање Србије да се политичким путем решавају питања у вези с Косовом. Кинеска страна доследно сматра да је Резолуција 1244 Савета безбедности УН важан правни основ за решавање питања Косова и чврсто подржава идеју да одговорне стране, у оквиру релевантних резолуција СБ УН и путем дијалога и преговора, нађу прихватљива и одговарајућа решења. Донели сте одлуку да се придружите Русији у борби против тероризма. Кини прети тероризам и она се против њега доследно бори. Недавно је кинески држављанин Фан Јингхуи отет и погубљен од стране екстремиста Исламске државе. Након што је господин Фан отет надлежни органи Кине су одмах покренули механизме за хитне случајеве и предузели све напоре у акцији спасавања. Међутим, терористичка организација игнорише људску савест и морал и ипак је брутално убила Фан Јингхуија. Ми најоштрије осуђујемо овај злочин. Кинеска страна се залаже да се у борбу против тероризма потпуно укључе и координишу је Уједињене нације. Све земље треба да оформе заједнички фронт у борби против тероризма. Јачање сарадње са међународном заједницом јесте важан правац Кине у будућој борби против тероризма. Одлучили сте да се ангажујете и на сиријском ратишту, послали сте тамо носач авиона. Јесте ли већ почели са деловањем против Исламске државе? Информације које сте добили нису тачне. Проблем Сирије је врло компликован. Након избијања ове кризе, кинеска страна се увек залагала за то да се све земље усредсреде на политичко решење проблема Сирије. Кинеска страна је учинила позитивне напоре у подстицању мировних преговора. Она је изнела неке идеје за решење овог питања, чија је суштинска ствар да се сиријске партије подстакну на прекид ватре, да се у најкраћем могућем року спроведе инклузивни политички дијалог и политичка транзиција и ојача хуманитарна помоћ међународне заједнице. Ми подржавамо међународну заједницу у спровођењу свеобухватне сарадње у погледу борбе против тероризма у Сирији.
Прочитајте још:Обама обећава уништење Исламске државеДвери траже све информације о „државном удару“Вучићевић: Вучић ће бити убијен до петка!
Да ли страхујете од одмазде терориста попут оне у Паризу?  Ја верујем да се ниједна земља на свету, укључујући Кину, нити било који народ не боје тероризма. Тероризам је заједнички непријатељ човечанства. Кина се чврсто противи свим облицима тероризма и чврсто се бори против свих насилних терористичких злочина који нарушавају саму основу људске цивилизације. Ми ћемо са међународном заједницом даље наставити јачање сарадње у борби против тероризма, ради очувања светског мира. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА