Најновије

Зашто је Колинда у паници?

ЗАГРЕБ - Иако би Колинда Грабар-Китаровић на својој председничкој инаугурацији сигурно волела да угостити Ангелу Меркел, прилично је извесно да немачка канцеларка 18. фебруара неће доћи у Загреб.
Колинда (Фото: hdz.hr)

Колинда (Фото: hdz.hr)

Организатори инаугурације још увек чекају да им државници које су позвали на свечаност полагања председничке заклетве на Марковом тргу потврде свој долазак, али за сада нема сигнала да ће међу њима бити звучних имена из европске политике. Најинтензивнија лобирања одвијају се на релацији Загреб-Берлин. Нема сумње да Миро Ковач, шеф изборног штаба Колинде Грабар-Китаровић и бивши хрватски амбасадор у Берлину, потеже све своје везе у немачком ЦДУ-у не би ли на инаугурацију довео неког од репрезентативнијих представника немачке Владе. Нова хрватска председница је најавила заокрет у спољној политици земље која је , како каже, последњих година више била оријентисана према регији, и која се, према њеном уверењу, треба окренути јачању веза пре свега са Немачком. Управо због тога би се и списак званица на инаугурацији могао посматрати као први тест нове председнице на спољнополитичком плану.
Прочитајте још:

(ФОТО) Да ли су ово примери „правих вредности“ у васпитању деце европске Хрватске?

Ипак, чак и ако се на свечаности не појаве политички капиталци данашње Европе, Колинда Грабар-Китаровић у том сегменту неће бити неуспешнија председница од Иве Јосиповића или Стјепана Месића, којима је на инаугурацију дошло десетак шефова држава земаља југоисточне и средње Европе. Изузетак је била Месићева победа 2000., када је на Марков трг дошло 12 председника држава. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА