Najnovije

Zašto je Kolinda u panici?

ZAGREB - Iako bi Kolinda Grabar-Kitarović na svojoj predsedničkoj inauguraciji sigurno volela da ugostiti Angelu Merkel, prilično je izvesno da nemačka kancelarka 18. februara neće doći u Zagreb.
Kolinda (Foto: hdz.hr)

Kolinda (Foto: hdz.hr)

Organizatori inauguracije još uvek čekaju da im državnici koje su pozvali na svečanost polaganja predsedničke zakletve na Markovom trgu potvrde svoj dolazak, ali za sada nema signala da će među njima biti zvučnih imena iz evropske politike. Najintenzivnija lobiranja odvijaju se na relaciji Zagreb-Berlin. Nema sumnje da Miro Kovač, šef izbornog štaba Kolinde Grabar-Kitarović i bivši hrvatski ambasador u Berlinu, poteže sve svoje veze u nemačkom CDU-u ne bi li na inauguraciju doveo nekog od reprezentativnijih predstavnika nemačke Vlade. Nova hrvatska predsednica je najavila zaokret u spoljnoj politici zemlje koja je , kako kaže, poslednjih godina više bila orijentisana prema regiji, i koja se, prema njenom uverenju, treba okrenuti jačanju veza pre svega sa Nemačkom. Upravo zbog toga bi se i spisak zvanica na inauguraciji mogao posmatrati kao prvi test nove predsednice na spoljnopolitičkom planu.
Pročitajte još:

(FOTO) Da li su ovo primeri „pravih vrednosti“ u vaspitanju dece evropske Hrvatske?

Ipak, čak i ako se na svečanosti ne pojave politički kapitalci današnje Evrope, Kolinda Grabar-Kitarović u tom segmentu neće biti neuspešnija predsednica od Ive Josipovića ili Stjepana Mesića, kojima je na inauguraciju došlo desetak šefova država zemalja jugoistočne i srednje Evrope. Izuzetak je bila Mesićeva pobeda 2000., kada je na Markov trg došlo 12 predsednika država. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA