Најновије

Кад душа и мисли стисну - пазите се и опустите се!

Готово да нема особе која бар једном није пала под утицај присилних мисли, које не можете лако ни да контролишете, нити да одагнате. Оне су упорне, надиру против наше воље, и узрокују велику напетост и нелагодност. Мада појава таквих мисли не значи да неко има психичких проблема, у неким случајевима оне су увод у душевну болест.
Молитвом против помисли - "Оптекоше ме, опколише ме, али их у име Господње разбих!" (Фото: healthyhavenblog.com)

Молитвом против помисли - "Оптекоше ме, опколише ме, али их у име Господње разбих!" (Фото: healthyhavenblog.com)

- Овај феномен се убраја у психопатолошке поремећаје функције мишљења и то оне где је поремећен садржај, а не облик мисли, што је карактеристично за душевне болести - појашњава за "Новости" професор др Милутин Ненадовић, неуропсихијатар. - Ово је најбенигнији облик поремећаја мишљења по садржају и може да се јави и код здравих људи. На пример, када се одједном запитате да ли сте искључили шпорет или пеглу и ту мисао не можете да одбаците. Наметнута мисао је толико интензивна, да ви не можете никако да је одагнате ни рационализујете. Као последица присилних мисли, неке особе предузимају компулзивне радње да би се решили напетости коју такве идеје изазивају. Неки покушавају да "угуше" опсесивне мисли, или да скрену пажњу на нешто друго, што обично не даје добре резултате. Најбољи начин за решавање присилних мисли је разуверавање, саветује др Ненадовић. Ако су у питању свакодневне бриге, боље је изгубити време на проверу него дозволити да такве мисли ометају даље свакодневне активности. Добар начин да се особа ослободи оваквих мисли је изградња свакодневних ритуала који помажу да се страх смањи а овакве мисли неутралишу. Ако се ради о опсесивним мислима које код особе изазивају страх да ће заиста починити ту радњу, разуверавање такође помаже да прихвати мисао као нереалну. - Опсесивне мисли не зависе од наше воље, зато су извор велике фрустрације - додаје др Ненадовић. - Јако је тешко направити дистинкцију докле је то одраз свакодневних брига и проблема, а где почиње увод у сумануте идеје. Присилне мисли су неретко увод, у озбиљну болест, најчешће из круга шизофрених болести, и треба обратити пажњу на неке знаке упозорења.
Прочитајте још:ОГОЉЕНЕ: Ево зашто жене имају фантазију о „силовању“!НЕПОДОБАН: Бреговићу забранили да свира у Кијеву!?
Аларм када треба потражити помоћ лекара је - садржај присилних мисли. Граница се повлачи тамо када се јаве присилне мисли чији садржај није у складу са вредностима и моралним уверењима особе. Ако неко има присилне мисли да мора да прескаче сваки други степеник, то не утиче битно на његов живот, али ако неко има самодеструктивне мисли, идеје о сексуалним деликтима или насилне мисли везане за друге особе, на пример да треба да науди детету, то је знак да мора та особа мора хитно да потражи помоћ психијатра. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА