Најновије

Отворен Сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2015" (ФОТО)

БЕОГРАД - Србија ће од јула први пут у својој историји почети производњу артиљеријских цеви свих калибара. Почела је изградња фабрике стрељачке муниције у Узићима код Пожеге, а очекује се да ће крајем следеће године она почети да ради.
Партнер 2015 (Фото: Министарство одбране Републике Србије)

Партнер 2015 (Фото: Министарство одбране Републике Србије)

У знаку најава веће производње сложених борбених система, оружја и муниције у уторак је у Београду отворен седми Сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2015", на коме учествују 92 домаћа и 24 страна излагача. Добре вести из постројења домаће наменске индустрије учесницима сајма пренео је директор предузећа "Југоимпорт СДПР" Југослав Петковић, који је рекао да се успешно остварује идеја да ова компанија од трговца постане произвођач борбених система. - Завршена је четврта фаза опремања фабрике сложених борбених система, а допремањем производних капацитета у Ваљево биће успостављена производња невођених ракета и артиљеријских пројектила великог калибра - објаснио је Петковић. - Фабрике српске одбрамбене индустрије упослене су до краја године, а добит "Југоимпорта" ове године биће међу највећим у историји компаније. Производи које развија и прави ова компанија, у сарадњи са домаћим фабрикама војне индустрије, били су у главној улози и овогодишњег "Партнера". "Југоимпорт" је премијерно приказао четири нова пројекта, настала у спрези домаћих војних фабрика. Највише пажње изазвао је школски авион "сова". Реч је о четвороседу, намењеном почетној летачкој обуци. "Сова" је напредна верзија авиона "утва 75", који се од основног модела разликује по јачем мотору и потпуно дигитализованом кокпиту. Опремљен је уређајима за радио и ГПС навигацију, инструментално слетање и праћење рада мотора и потрошње горива. Конструктор је предвидео и могућност да "сова" понесе и наоружање - топ и авио бомбе. Печат на пројекат овог авиона ставили су домаћи ижењери, а летелица је изашла испод чекића фабрике "Утва" у Панчеву. - Реч је о квалитетном и врло употребљивом авиону - кажу у предузећу "Југоимпорт СДПР". - Развој ове летелице долази као логичан наставак успешног развоја школско-борбеног авиона "ласта", који је врло конкурентан на страним тржиштима. Пажњу посетилаца привукли су и остали српски борбени новитети - борбени патролни чамац нове генерације "премакс 39", преносни радар домета 15 километара са "солид стејт" технологијом, као и изузетно разорна невођена ракета "ваздух-земља" М 50.

Гости из света

Отварању Сајма наоружања и војне опреме присуствовао је министар одбране Ирака Калед ал Обеиди, а "Партнер 2015" посетили су министар одбрамбене индустрије Пакистана, директор Дирекције за војну производњу Алжира и директор Управе за набавку из УАЕ. Отварању Сајма присуствовао је амбасадор Русије Александар Чепурин, као и заменик директора руске федералне службе за војнотехничку сарадњу.
Прочитајте још:
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА