Најновије

Пропао српски покушај шиканирања

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да му је драго што су швајцарске власти донеле одлуку о изручењу Насера Орића БиХ.
Бакир Изетбеговић (Фото: Википедија)

Бакир Изетбеговић (Фото: Википедија)

Он је оценио да је "пропао још један покушај српског правосуђа да беспотребно и поново шиканира бошњачке грађане". "Одлуку швајцарског правосуђа о изручењу Насера Орића БиХ сматрам једином исправном и правичном", рекао је Изетбеговић на конференцији за медије, наводећи да му је жао што је, како је рекао Швајцарска дозволила да буде уплетена од стране Србије у овако негативан сплет околности, али да му је драго да је "швајцарски правни систем показао неутралност и експедитивност". Изетбеговић је оценио да Србија више не би требало на овакав начин да покушава да се односи према својим суседима, а како је доддоа, упркос потписаним споразумима и протоколима који су на снази, "након искустава са случајевима Ганић и Дивјак, беспотребно и наново шиканира наше грађане". Изетбеговић је оценио да је посебно неприхватљив овакав третман, како је рекао, хероја одбране Сребренице уочи облежавања 20. годишњице, пренео је портал Кликс. Према његовом мишљењу, овим је изгубљен и тренутак у побољшању односа измеду БиХ и Србије као и бошњацког и српског народа. Изетбеговићг сматра и да је упркос компликованом уставном уредењу, БиХ успела да заштити свог грађанина и очува интегритет свог судског система. Он је навео и да је у последњих 15 дана његов кабинет предузео 11 активности у функцији ослобађања Орића и оценио да је последња била и пресудна, а то је иницирање да Тужилаштво БиХ, путем Министарства правде БиХ, затражи и официјелно изручење Орића БиХ. "Тужилаштво је реаговало ефикасно и професионално као и Министарство правде БиХ и резултат је ту", рекао је Изетбеговић, а пренео је Кликс. Напоменуо је и да се кроз овај предмет доказало да се грађанима БиХ за евентуално почињено кривично дело у БиХ може судити само у БиХ. Додао је да не зна када ће Орић бити предат властима БиХ као ни какав ће бити његов статус након доласка у БиХ. На питање зашто се чекало да се захтев за изручење Орића БиХ швајцарским властима пошаље у задњи час, Изетбеговић је рекао да је његов кабинет на време иницирао и да не зна зашто се чекало, али да је битан коначни исход.
Прочитајте још:Тачи: Заједница српских општина неће имати ни извршну ни законодавну властВучић: Ко ће да врати десетине и десетине побијених Срба у Подрињу?
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА