Најновије

Додик: Нека нам Вучић помогне и сви из Европе

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да жели да разговара о враћању правосуђа у уставне оквире и да прихвата помоћ Србије и Европе како референдум не би морао да буде одржан.

Милорад Додик (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Милорад Додик (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Додик је рекао да су Српској отели надлежности и над њом извршили насиље, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.
 Додик је напоменуо да је разговарао са премијером Србије Александром Вучићем и сматра да Вучић "добро разуме ствари".
- Ми желимо да правосуђе вратимо у уставне оквире. Нека нам Вучић помогне и сви из Европе, ја прихватам. Ако то урадимо до дана рефередума, онда референдум може да буде бесмислен - рекао је Додик, говорећи о Вучићевој изјави да је питање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ за њега једно од најтежих питања и да би волео да Додик још једном размисли о томе. Председник РС је објаснио да се све ради са циљем и да је циљ референдума да се правосуђе врати у уставне оквире. - Ако то можемо урадити пре, ја бих био веома задовољан и захвалан свима, па и Вучићу - изјавио је Додик новинарима у Пребиловцима. Он је напоменуо да је јавно позвао америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак, која је говорила да је то неуставно, да нађе члан Устава и Дејтона по коме правосуђе, Суд и Тужилаштво припадају БиХ. - Позивам је опет да то учини. Желим да чујем шта она зна о томе и да ли је успела да прочита или политичке ставове саопштава на бази оцена локалних службеника Бошњака. Ако било ко, па и приучени правник, каже да је она у праву са становишта позивања на члан Устава и Дејтона, ја ћу одустати од референдума - рекао је Додик. Премијер Вучић поновио је данас да је Додика замолио да преиспита одлуку о одржавању референдума. - То је за мене данас најтеже питање, јер је моја обавеза да не покажем никад дозу ни личне, ни политичке, ни државне сујете, да увек чувам односе између Србије и РС на највишем нивоу и нећу више ни реч о томе рећи - рекао је Вучић на питање новинара да ли је добио Додиково писмо властима БиХ, суседних земаља и представницима међународне заједнице поводом референдума и шта мисли о томе.
Прочитајте још:Додик слао писма: Референдум у складу са Уставом БиХДодик: Београд је олако примио у загрљај Изетбеговића, он жели шеријат!Француски шпијун тврди: Сребреница је лаж којом се оправдава Олуја
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА