Најновије

БЛАЖИ ТРЕТМАН ЗА ЛЕГИЈУ? Управа затвора "Забела": Улемек је примеран затвореник!

Милорад Улемек Легија (48), који у затвору "Алкатраз" у "Забели" издржава 40 година робије због убиства премијера Зорана Ђинђића и других злочина, требало би ускоро да сазна да ли ће, после вишегодишње строге изолације, моћи да добије премештај у блажи третман. Управа пожаревачког затвора је, како незванично сазнајемо, дала позитивну оцену о његовом понашању и држању у тој установи током протеклих шест година.

Милорад Улемек Легија

То мишљење је прослеђено Вишем суду у Београду, који би требало да донесе коначну одлуку о Легијином треману у затвору.
- Пресудну улогу у разматрању евентуалног премештаја бившег команданта ЈСО имаће, ипак, процена безбедносних служби. Од њих је тражено да се изјасне о томе да ли су за Легијин прелазак у неко отвореније затворско одељење испуњени сви услови. Односно, да ли и даље постоји опасност да најчуванији затвореник у Србији организује бекство или неки други инцидент - каже наш извор из правосуђа.
Пре две године, када је рађена последња ревизија Улемековог статуса, безбедносне службе су процениле да је и даље оправдано да он остане у "Алкатразу", такозваном затвору у затвору. И пре тога, у јулу 2012, одбијена је прва молба команданта "црвених беретки" да се пресели у отвореније одељење, такозвани Седми павиљон, уз образложење да се још нису стекли услови за то.
У петак истиче рок за изјашњење о његовој последњој, трећој молби. Према Закону о извршењу казне, за кривична дела организованог криминала, на сваке две године осуђеник стиче право да тражи премештај у другу казнионицу.
- Виши суд мора да преиспита даљу оправданост самице у "Алкатразу", у којој се Легија налази пуних шест година, и одлучи о евентуалном пребацивању на блажи режим. По свему судећи, тако ће и бити, јер за све то време није направио ниједан инцидент. Остатак казне до 2044. највероватније би могао да проведе у Седмом павиљону "Забеле" - оцењује саговорник.
Иначе, бивши командант ЈСО провео је укупно у изолацији дуже од 12 година! У почетку, после предаје у мају 2004, наводно је сам тражио да буде у самици ЦЗ, а од 11. јула 2010. године, када је правоснажно осуђен, самује у "Алкатразу". Уколико буде пребачен у "редовни затвор", нашао би се по први пут међу својим бившим саборцима из ЈСО.
Осим тога, имао би право на посете чланова породице, с којима се не би виђао кроз непробојно стакло и причао преко интерфона. Такође, имао би право и на коришћење "љубавне собе" једном у три месеца, што му је до сада било ускраћено, као и на бројне друге привилегије. 
Награда за случај "Ћурувија"?!
У последње време се спекулисало да ће Милорад Улемек сигурно бити награђен због сарадње у случају "Славко Ћурувија", где је од јануара 2014. постао крунски сведок против четворице бивших припадника ДБ, оптужених за убиство новинара. Тужилаштво је тада саопштило да је после 15 година истраге дошло до имена осумњичених захваљујући Легијом исказу. Такође су навели да се он сам јавио, "не тражећи никаве привилегије, које му нису ни нуђене, нити их може добити". Извор: Informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА