Najnovije

BLAŽI TRETMAN ZA LEGIJU? Uprava zatvora "Zabela": Ulemek je primeran zatvorenik!

Milorad Ulemek Legija (48), koji u zatvoru "Alkatraz" u "Zabeli" izdržava 40 godina robije zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i drugih zločina, trebalo bi uskoro da sazna da li će, posle višegodišnje stroge izolacije, moći da dobije premeštaj u blaži tretman. Uprava požarevačkog zatvora je, kako nezvanično saznajemo, dala pozitivnu ocenu o njegovom ponašanju i držanju u toj ustanovi tokom proteklih šest godina.

Milorad Ulemek Legija

To mišljenje je prosleđeno Višem sudu u Beogradu, koji bi trebalo da donese konačnu odluku o Legijinom tremanu u zatvoru.
- Presudnu ulogu u razmatranju eventualnog premeštaja bivšeg komandanta JSO imaće, ipak, procena bezbednosnih službi. Od njih je traženo da se izjasne o tome da li su za Legijin prelazak u neko otvorenije zatvorsko odeljenje ispunjeni svi uslovi. Odnosno, da li i dalje postoji opasnost da najčuvaniji zatvorenik u Srbiji organizuje bekstvo ili neki drugi incident - kaže naš izvor iz pravosuđa.
Pre dve godine, kada je rađena poslednja revizija Ulemekovog statusa, bezbednosne službe su procenile da je i dalje opravdano da on ostane u "Alkatrazu", takozvanom zatvoru u zatvoru. I pre toga, u julu 2012, odbijena je prva molba komandanta "crvenih beretki" da se preseli u otvorenije odeljenje, takozvani Sedmi paviljon, uz obrazloženje da se još nisu stekli uslovi za to.
U petak ističe rok za izjašnjenje o njegovoj poslednjoj, trećoj molbi. Prema Zakonu o izvršenju kazne, za krivična dela organizovanog kriminala, na svake dve godine osuđenik stiče pravo da traži premeštaj u drugu kaznionicu.
- Viši sud mora da preispita dalju opravdanost samice u "Alkatrazu", u kojoj se Legija nalazi punih šest godina, i odluči o eventualnom prebacivanju na blaži režim. Po svemu sudeći, tako će i biti, jer za sve to vreme nije napravio nijedan incident. Ostatak kazne do 2044. najverovatnije bi mogao da provede u Sedmom paviljonu "Zabele" - ocenjuje sagovornik.
Inače, bivši komandant JSO proveo je ukupno u izolaciji duže od 12 godina! U početku, posle predaje u maju 2004, navodno je sam tražio da bude u samici CZ, a od 11. jula 2010. godine, kada je pravosnažno osuđen, samuje u "Alkatrazu". Ukoliko bude prebačen u "redovni zatvor", našao bi se po prvi put među svojim bivšim saborcima iz JSO.
Osim toga, imao bi pravo na posete članova porodice, s kojima se ne bi viđao kroz neprobojno staklo i pričao preko interfona. Takođe, imao bi pravo i na korišćenje "ljubavne sobe" jednom u tri meseca, što mu je do sada bilo uskraćeno, kao i na brojne druge privilegije. 
Nagrada za slučaj "Ćuruvija"?!
U poslednje vreme se spekulisalo da će Milorad Ulemek sigurno biti nagrađen zbog saradnje u slučaju "Slavko Ćuruvija", gde je od januara 2014. postao krunski svedok protiv četvorice bivših pripadnika DB, optuženih za ubistvo novinara. Tužilaštvo je tada saopštilo da je posle 15 godina istrage došlo do imena osumnjičenih zahvaljujući Legijom iskazu. Takođe su naveli da se on sam javio, "ne tražeći nikave privilegije, koje mu nisu ni nuđene, niti ih može dobiti". Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA