Најновије

ЕКСПЕРТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: Координисана прекомпозиција власти у БиХ

Из ЕУ је поново стигла подршка споразуму Додик – Изетбеговић, овог пута кроз ријечи Маје Коцијанчић, портпарола високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност, Федерике Могерини.

Предраг Ћеранић (Фото: Јутјуб)

Пише: Предраг Ћеранић „ЕУ од политичких лидера и званичника у институцијама БиХ очекује да подрже рјешење о механизму координације што је резултат договора предсједника СДА Бакира Изетбеговића и СНСД-а Милорада Додика“, поручила је Маја Коцијанчич, и на тај начин дала до знања онима који ових дана покушавају да опструишу постигнути споразум, да се опструкција неће толерисати. Тако је оборена кључна теза Додикових политичких противника да је одавно без подршке међународне заједнице. Ствари стоје сасвим другачије. Шеф Делегације ЕУ у БиХ, Ларс Гунар Вигемарк, иницирао је састанак Додика и Изетбеговића, а њихов постигнути договор ЕУ је снажно подржала, чиме је дала до знања да Додикову партију жели да види као партнера и у власти на нивоу БиХ, јер се показало да је Додик, иако без министара у власти на државном нивоу, незаобилазан политички фактор.
Да на састанку у Мотелу Барка у Источном Сарајеву није било ријечи само о механизму координације, први је схватио Младен Босић, лидер СДС-а, чији зловољни коментар да је ријеч о прекомпозицији власти на државном нивоу, довољно говори. Босић је Вигемарка и шефа Мисије ОЕБС-а БиХ Џонатана Мура, означио као пројектанте нове власти на нивоу БиХ, а што су они демантовали. Уједно, из СДС-а све отвореније оптужују Младена Иванића, лидера ПДП и члана Предсједништва БиХ, да их је због савеза са Додиком напустио и да „кумује“ новој већини у Парламенту БиХ.  Нервоза због новонастале ситуације осјећа се и у иступима других опозиционих лидера, који се труде да исконструишу нове афере, а најављују и нове протесте на јесен јер ће „избори бити покрадени“. У СДС-у подсјећају да је „све почело“ након састанка Додика и Иванића код премијера Србије Вучића.
Локални избори у БиХ, заказани за 02. октобар ове године, и биће параметар политичке снаге и одредиће стартне позиције у прекомпозицији власти. Поново се показало да су Додик и Иванић политичари који прате геополитику и умију читати геополитичке поруке. Најновији догађај који има шири геополитички оквир је неуспио пуч у Турској. Ердоганово отворено конфронтирање са САД и отопљавање односа са Русијом и Ираном, одразиће се на геополитичку слагалицу у Сирији. Рефлексије збивања у Турској могу се препознати и у потезима Бакира Изетбеговића. Пружио је руку Додику и понудио равноправан разговор, погоршао је односе са Драганом Човићем, лидером ХДЗ БиХ, није подржао Драгана Мектића, министра безбједности у Савјету министара БиХ, у његовом сукобу са Гораном Салиховићем, главним тужиоцем Тужилаштва БиХ, чиме је послао поруку и СДС-у, Мектићевој партији.
Све у свему, октобарски избори биће више од локалних избора, а постизборни период могао би донијети координисану прекомпозицију власти на свим нивоима у БиХ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА