Најновије

До сада најбољи резултат Вука Јеремића у четвртом кругу гласања

Кандидат Србије на трећем месту, али је у овој рунди имао два позитивна гласа више него раније.

Вук Јеремић (Фото: Синхуа)

У седишту УН у Њујорку данас је одржана четврта рунда гласања за новог генералног секретара светске организације после које је бивши португалски премијер Антонио Гутереш и даље први, а кандидат Србије, бивши шеф дипломатије Вук Јеремић, трећи, али је у овој рунди имао два позитивна гласа више него раније.
Према незваничним и непотврђеним информацијама, Гутереш је освојио 12 позитивних, два негативна и један неопредеље глас, иза њега је следио шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак са 10 позитивних, цетири негативна и једним неодређеним гласом, док је Јеремић добио девет позитивних, четири негативна и два неодређена гласа, што је до сада његов најбољи резултат.
Бивши министар спољних послова Македоније Срђан Керим је уз Јеремића са осам позитивних, седам негативних и нула неодређених гласова и аргентинска министарка спољних послова Сузана Малкора са по седам позитивних и негативних и једним неодређеним гласом.
У претходној трећој рунди неформалног гласања за новог генералног секретара УН, одржаној крајем прошлог месеца, Јеремић је такође био на трећем месту са седам позитивних, пет негативних и три неодређена гласа.
Гутереш је био први уз 11 позитивних, три негативна и један неодређени глас, а Лајчак је имао девет позитивних, пет негативних и једним неодређеним гласом.
Јеремић је тада на свом налогу на Твитеру захвалио на „охрабрењу за улазак у четврту рунду гласања за генералног секретара УН”, преноси Танјуг.

Јеремић: Имамо разлога за задовољство

Након управо завршеног гласања у Савету безбедности мислим да имамо разлога за задовољство, пре свега због чињенице да се смо се задржали у врху листе кандидата за новог генералног секретара УН, у којем се континурано налазимо од почетка процеса, изјавио је кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић после четврог круга гласања.
„Овим гласањем је дефинитивно потврђено да смо се пласирали у саму завршницу овог избора, што сматрам значајним достигнућем”, истакао је Јеремић у писаној изјави.
Он је додао да се у наставку процеса може очекивати да ће сталне чланице Савета безбедности ући у директне међусобне преговоре око водећих кандидата.
„Наставићемо кампању појацаним интензитетом током заседања Генералне скупстине у Њујорку, у настојању да нашу земљу представимо у најбољем светлу на међународној сцени”, рекао је Јеремић, преноси Танјуг.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА