Najnovije

Do sada najbolji rezultat Vuka Jeremića u četvrtom krugu glasanja

Kandidat Srbije na trećem mestu, ali je u ovoj rundi imao dva pozitivna glasa više nego ranije.

Vuk Jeremić (Foto: Sinhua)

U sedištu UN u NJujorku danas je održana četvrta runda glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije posle koje je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš i dalje prvi, a kandidat Srbije, bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, treći, ali je u ovoj rundi imao dva pozitivna glasa više nego ranije.
Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neopredelje glas, iza njega je sledio šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak sa 10 pozitivnih, cetiri negativna i jednim neodređenim glasom, dok je Jeremić dobio devet pozitivnih, četiri negativna i dva neodređena glasa, što je do sada njegov najbolji rezultat.
Bivši ministar spoljnih poslova Makedonije Srđan Kerim je uz Jeremića sa osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova i argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora sa po sedam pozitivnih i negativnih i jednim neodređenim glasom.
U prethodnoj trećoj rundi neformalnog glasanja za novog generalnog sekretara UN, održanoj krajem prošlog meseca, Jeremić je takođe bio na trećem mestu sa sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodređena glasa.
Gutereš je bio prvi uz 11 pozitivnih, tri negativna i jedan neodređeni glas, a Lajčak je imao devet pozitivnih, pet negativnih i jednim neodređenim glasom.
Jeremić je tada na svom nalogu na Tviteru zahvalio na „ohrabrenju za ulazak u četvrtu rundu glasanja za generalnog sekretara UN”, prenosi Tanjug.

Jeremić: Imamo razloga za zadovoljstvo

Nakon upravo završenog glasanja u Savetu bezbednosti mislim da imamo razloga za zadovoljstvo, pre svega zbog činjenice da se smo se zadržali u vrhu liste kandidata za novog generalnog sekretara UN, u kojem se kontinurano nalazimo od početka procesa, izjavio je kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić posle četvrog kruga glasanja.
„Ovim glasanjem je definitivno potvrđeno da smo se plasirali u samu završnicu ovog izbora, što smatram značajnim dostignućem”, istakao je Jeremić u pisanoj izjavi.
On je dodao da se u nastavku procesa može očekivati da će stalne članice Saveta bezbednosti ući u direktne međusobne pregovore oko vodećih kandidata.
„Nastavićemo kampanju pojacanim intenzitetom tokom zasedanja Generalne skupstine u NJujorku, u nastojanju da našu zemlju predstavimo u najboljem svetlu na međunarodnoj sceni”, rekao je Jeremić, prenosi Tanjug.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA