Најновије

БИТКА РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ: Шлемови, панцири, оружје? Ево шта се спрема

Амерички и руски изасланици за украјинску кризу требало би данас поново да се састану у Београду како би размотрили распоређивање мировних снага УН у источном делу Украјине у настојању да покрену застали мировни процес договорен у Минску, а листа спорних питања је дуга - укључујући шлемове, панцире и оружје.

Битка Русије и Америке у Београду (Фото: Илустрација)

Амерички медији тврде да ће Вашингтон предложити долазак 20.000 "шлемова", при чему "Вол стрит џорнал" пише да би миротворци дошли под покровитељством ОЕБС, а не УН, што значи да би то били војници из европских земаља.
Истовремено, у Кијеву су категорички против да руски војници буду међу "плавим шленовима", наводе београдске "Новости".
С друге стране, руски министар спољних послова Сергеј Лавров објашњава да би долазак 20.000 "плавих" у Донбас заправо била окупација после чега украјински председник Петро Порошенко не би испунио ниједно обећање и обавезу из Минска.
Заменик команданта корпуса Доњецке народне републике Едуард Басурин истиче да ОЕБС нема мандат да шаље наоружане миротворце, а њиховим посматрачи могу имати само панцире и шлемове, али не и оружје, наводе "Новости".
Иначе, САД и Украјина су одбациле нацрт резолуције Савета безбедности које је поднела Русија почетком септембра а којом би били распоређени мировњаци како би заштитили посматраче из ОЕБС на истоку Украјине.
Волкер је раније навео да САД желе да та мисија учини више и да надзире читаво подручје конфликта као и да обезбеде да се наоружање повуче.
То би, рекао је он, омогућило да се успостави довољан ниво безбедности како би напредовала примена споразума из Минска који је већ дуго у блокади.
Како је почетком месеца навео Спутњик, Волкер је казао да је већ имао два састанка са својим партнером Владиславом Сурковим за кога је рекао да је веома паметан, озбиљан преговарац.
- Видећемо да ли можемо постићи напредак - објаснио је специјални представник Стејт департмента.
Вокер и Сурков су се раније састали у Минску 21. августа и 7. октобра у Београду.
Блумберг је раније најавио да ће се они средином овог месеца састати ради "разговора о принципима" како би видели да ли могу да се договоре како ће мировне снаге изгледати.
Американци уцењивали Путина, а он их је одувао. Зашто није било разговора лидера САД и Русије прочитајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански - Зна се ко планира специјалне операције у Украјини
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА