Најновије

Како су Американци знали и зашто су зауставили планирано крвопролиће у Русији?

Руски председник Владимир Путин се захвалио Доналду Трампу за помоћ, при спречавању терористичког напада у Санкт Петербургу. Подаци које је обезбедила ЦИА су омогућили руским безбедносним службама да пронађу и задрже терористе.

Путин и Трамп (Фото: Kremlin.ru/Правда)

Поједини скептици ће можда са добрим разлогом, првобитно посумњати у истинитост овога, или помислити да је у питању нека врста заташкавања. Ово пак није случај, а ево и зашто, пише амерички портал The Saker. 
Једноставно говорећи, САД, а нарочито ЦИА, нису баш популарни у Русији, пре свега међу бившим КГБ страним обавештајцима (ПГУ КГБ СССР) као што је Путин.
Дакле, јавна захвалност упућена САД и посебно ЦИА-и од стране Путина дефинитивно није само потез од политичког значаја за њега.
Спречени терористички напад је такође требао да буде нарочито опак- велика катедрала у Санкт Петербургу је требала да буде на мети током свечаности (у недељу, када се одавала почаст светој Барбари). Могао је да буде покољ.
Притом, не постоје индикације да су руске безбедносне јединице предвиделе овај случај, и да су имале осумњичене на радару.
Тако да, колико год нам се ово чинило невероватно, чини се да је америчка ЦИА заиста спречила крвопролиће у Русији. Сви су врло изненађени тим.
И даље се чека одговор на многа питања: ко су (већ ухапшени) терористи? Како је ЦИА знала за то? Који би могао бити мотив ЦИА-е за упозоравање Руса?
Тренутно је све у нагађању. Само пророци и видовњаци би могли знати одговор. Све што вам можемо понудити сад су нагађања. Прво би било да су бомбаши некако повезани са САД или неком граном њихове владе и да је ЦИА одлучила да упозори Русе да покваре операцију друге владе САД. Можда је ризик учешћа било какве америчке агенције био превелик.
Друга опција је да ЦИА и Трампова влада заиста желе да сарађују са Русима на нечему важном, а да је спречавање терористичког напада у „северној престоници“ био начин да се покаже да САД и ЦИА имају потенцијално врло велике бенефиције да понуде Русији.
Генерално гледајући, односи САД и Русије су били толико лоши (кривицом САД) да би неки опипљиви знак менталног разума и права добра воља могли учинити ствари много бољим него што су сад.
Такође је могуће да је неко у Белој Кући напокон схватио да су САД заиста себе отерале у ћошак и да би држава попут Русије могла бити врло важна да се поправе озбиљне катастрофе дипломатије САД (односно недостатка исте) на Блиском истоку и Источној Азији.
Такође је могуће да су Американци само одлучили да узврате услугу јер поједини медији тврде да су Руси недавно помогли да се изјалови велики терористички напад у САД.
Колико год се то некима чинило далеко, увек постоји могућност да је кључна особа за администрацију једноставно одлучила да исправно поступи. Многи ће помислити да је такво мишљење наивно и да је то најмање вероватна опција али треба веровати да постоје поштени људи чак и на неким врло корумпираним местима, као и да понекад и врло корумпирани људи понекад желе да ураде оно што је исправно барем једном.
Шта год да је у питању, овај развој догађаја је позитиван. Животи су спашени, опасни манијаци су иза решетака и две нуклеарне суперсиле су нешто урадиле заједно и исправно. Ово неће избрисати све претходне конфликте али било какав позитиван развој заслужује признање, нарочито у овим прилично депресивним временима.
Прочитајте ОВДЕ ко ће све на црту Владимиру Путину у трци за председника Русије?
Извор:The Saker/Вебтрибјун

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин: Хвала Трампу и ЦИА, спречени напади у Санкт Петербургу

Бонус видео

2013. године догодио се терористички напад у Русији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА