Најновије

НЕМЦИ У ПАНИЦИ: "Европа не ради ништа, а Руси и Турци се шире Балканом!"

Балкан је европски и припада централном делу континента и мора под хитно да буде у самом врху дневног реда ЕУ, сматра немачки новинар Урлих Ладурнер.

Балкан у пламену (Илустрација: Правда)

У том смислу, каже Ладурнер, ЕУ би требала коначно овај дио континента ставити ''под своју шапу". 
Ладурнер, који је недавно изазвао пажњу јавности у региону колумном у којој говори о томе да је Балкан најкрхкије место Европе, каже да не верује да би могло доћи до новог рата иако се о томе говори, а националистичке снаге постају све гласније и све јаче у појединим њеовим деловима. 
- Људи су једноставно уморни и онда се окрећу на другу страну - каже Лудрнер, иначе, колумниста немачког Ди Цајта. 
Друга страна, према његовим речима, јесу Русија и Турска. 
Он каже да због инертности Европе народ који живи на Балкану све мање верује у идеју ЕУ те да због тога расте утицај страних сила. 
- Под страним силама мислим на Русију и Турску. Тај утицај би могао бити опасан, али не у смислу да ће доћи до рата. Европа мора боље, јасније и гласније деловати и рећи да је Балкан европски, јер припада централном делу континента - каже Ладурнер. 
Сматра да се европски политичари морају више осврнути на народ који ту живи и више пажње посветити њима него корумпираним политичким елитама, које то не заслужују. 
На питање шта грађани држава Балкана могу учинити да би се приближили ЕУ, с обзиром на то да тај процес када су БиХ и Србија иде спорије, Ладурнер каже: 
"Нисам ја неко ко вама треба да дели лекције шта требате радити. Али проблем представљају ваше политичке елите и то можете само ви да промените". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА