Најновије

СПРЕМА СЕ ВЕЛИКИ ХАОС У СКОПЉУ: Македонци су таоци Раме!

Последњим следом догађаја обе македонске групације ВМРО ДПМНЕ Груевског и СДСМ Зорана Заева гурнути су на пут без повратка.

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

Ове две групације представљају 75 одсто популације у Македонији и по сваку цену желе власт и чине све да се Македонци случајно не уједине, каже  аналитичар Саша Боројевић.
Он наглашава да је Заев на превару поставио Албанца на чело парламента, а Груевски је због тога просуо крв у парламенту, а крајњи резултат свега овога је да Македонци постали таоци Албанаца као мањине у сопственој држави.
- Колико су те две странке вештим маневром Едија Раме гурнуте у лавиринт без излаза, говори и то што македонски мир више не зависи ни од једне од њих. Било како било, судбину Македоније у будућности неће одређивати представници већинског становништва. Рат и мир су у рукама добро координисаних албанских странака. Самим тим, време више не ради за Груевског - сматра Боројевић.
Он предвиђа да ће у наредном периоду Албанци држати у заточеништву читаву Македонију, и то у безваздушном простору, у непрекидном страху од рата.
- Еди Рама је дао налог да Албанци не започињу рат, али и да не дозволе повратак у мир. Тирана зна да ће политичка ишчекивања највише исцрпљивати Македонце. Та пукотина између два лидера, Заева и Груевског, биће све дубља и дубља. Толико дубока да ће доћи до огромне поделе унутар македонског корпуса и постаће сасвим непремостива. Америчка администрација је потрошила три године да би се подршка Груевском свела на минимум и да би подрила македонски корпус. То је сада завршено - истиче Боројевић.
Он упозорава да је у Тетову објављена деклерација која ступа на снагу на дан „албанске заставе”.
- Македонија мења име у Илирида, подршку за тако нешто су добили од представника УСА, НАТО и ЕУ, а несвесно у томе учествују Заев и Груевски и 25 одсто Албанаца, колико их укпуно има у Македонији. Македонци, који су већински народ, постају марионета мањине - закључује Боројевић.

Заев: Неће бити амнестије

Председник опозиционог СДСМ-а Зоран Заев оптужио је политичког противника, бившег премијера и лидера ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског да блокира миран пренос власти не би ли издејствовао гаранције за амнестију. „Амнестије неће бити. После свега што је чинио, Груевски мора да иде на суд. Судиће му независни правосудни органи и они ће проценити његову кривицу. Али бежања пред лицем правде - нема”, рекао је Заев. Он је поново оптужио Груевског и председника Ђорђа Иванова да стоје иза инцидената који су се 27. априла догодили у Собрању, када је Албанац Талат Џафер изабран за председника.

Албанија уз „тиранску платформу“

Албанија подржава „тиранску платформу“, коју су усвојиле три албанске странке у Македонији, изјавио је албански министар спољних послова Дитмир Бушати.
- Ми смо подржали платформу албанског политичког фактора у Македонији у настојању да се примени неиспуњени Охридски споразум, створи евроатлантски пут за Македонију и побољшају односи са суседима - рекао је Бушати. Он је рекао да у Македонији нема међуетничке кризе и изразио наду да „ствари неће ићи у том правцу”, преноси МИА. Три најзначајније албанске партије у Македоније уговориле су 7. јануара заједничку платформу за преговоре о новој влади, која, поред осталог, предвиђа да Албанци буду признати као државотворно становништво, пуну једнакост албанског језика, а да етничку једнакост одражавају и државни симболи. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Напад на Македонски парламент:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА