Најновије

НАЈГОРА МОРА САУДИЈСКИХ АГРЕСОРА: Неустрашиви Хути командир чисти Јемен од салафистичког зла!

Од доласка породице Ал Сауд на престо у Ријаду 1744, народ Јемена крварио је услед бруталног мешања краљевске куће у унутрашње ствари свог јужног суседа. Нрочито погубним испоставили су се формирање Ал Каиде Арабијског полуострва (АКАП) и политичке партије Исла, која је основана 1990.

Абдул Калик ал Хути - Абу Јунус (Фото: Ал Масира)

Ипак, велики део јеменског народа није прихватио ћутњу, већ су узели ствари у своје руке, не дозволивши да народ и државна питања контролише било која страна сила, а понајмање Саудијска Арабија. На чело тог дела народа, стали су Абдул Малик ал Хути, вођа револуционарног покрета који носи име по његовој фамилији и Ахмед Али Абдулах Салех, син Абдулаха Салеха, некадашњег председника и највећег политичког ауторитета Јемена. Једно од редовних обраћања Абдула Малика домаћој и светској јавности:

Ко је Абу Јунус?

Абдул Калик ал Хути је малђи брат вође револуционарног покрета, Абдул Малика, рођен је 1984, а међу саборцима је познат као Абу Јунус.  Широм Јемена, Абу Јунус је стекао репутацију најопаснијег и најмудријег војног командира који води линије фронта на најужаренијим тачкама широм Јемена. Упркос малом броју аутентичних информација о неустрашивом командиру јеменског отпора, народ Јемена препознао је Абу Јунуса као најважнијег командира Хути снага, уз Абу Али ал Хакима, командира покрајине Таиз, чији су подвизи равни подвизима сиријског генерала Исама Захредина, чија војска већ више од две године одолева у окружењу Исламске државе унутар Деир Ез Зора.

Битка за Дамаџ

У Дамаџу, граду на северозападу Јемена, у покрајини Саада, већински тамошњи народ Заиди почео је још 2010. да шверцује оружје за сунитске салафисте, који су већ формирали одреде за оружани напад против Хути снага, које салафисти, у својој доктрини, не сматрају муслиманима. Не чекајући први напад, Абу Јунус је покренуо Хути снаге, у намери да оконча транспорт оружја и уништи терористичке ћелије. Током ових операција, први пут је међу убијеним трористима примећен и велики број бораца разних националности, а међу њима су се налазила и два британца, чију је смрт подтврдио и британски Телеграф 2012.  Након иницијалних успеха Хути снага, тада већ илегални председник Мансур Хади издејствовао је примирје, током ког је Војска Јемена пребацила све терористе и њихове породице у покрајину Ал Худајда.

Савет безбедности УН

Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН) оптужио је Абдул Калика ал Хутија (Абу Јунуса) за угрожавање мира, безбедности и стабилности Јемена због борбе против илегалне власти Мансура Хадија. Уз Абдул Калика, СБ УН је у врху Хути покрета оптужио и његовог старијег брата и Абдулаха Јахју ал Хакима. Против њих су покренуте санкције, међу којима је и забрана испоруке оружја, замрзавање имовине и забрана путовања. Иста мера је употребљена и против некадашњег председника Абдулаха Салеха и његовог сина.

Агресија Саудијске Арабије

У септембру 2014, након четвородневне битке са војницима лојалним првом генералу Мансура Хадија, Хути снаге преузеле су контролу над јеменском престоницом Саном Само неколико дана након битке за Сану, Јеменска народна револуција успешно је спроведена на читавој територији државе.  Убрзо су се Мансур Хади и његови лојалисти прво сакрили у јужној луци Аден, одакле су побегли за Ријад. Већ у марту 2015. уследило је зверско бомбардовање од стране ратне авијације Саудијске Арабије, у ком је живот изгубило на хиљаде цивила. Абу Јунус је, као војни комндант Хути покрета, одиграо најзначајнију улогу у народној револуцији и и даље чини надљудске напоре не би ли одбранио Јемен од саудијске агресије. Раме уз раме са Војском Јемена, Абу Јунус предводи Хути снаге у борби против саудијских окупатора на свим фронтовима Јеменског рата, чинећи немогуће - могућим, уништавајући агресорске редове у свим провинцијама.  О невероватном протоколу јеменских џелата приликом погубљења саудијских злочинаца, а који бар донекле могу донети сатисфакцију породицама настрадалих у агресији, прочитајте ОВДЕ. Извор: за Правду, Адел Хашем

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ТРЕНУТАК УДАРА: Када револуционарни торпедо удари у саудијски брод
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА