Najnovije

NAJGORA MORA SAUDIJSKIH AGRESORA: Neustrašivi Huti komandir čisti Jemen od salafističkog zla!

Od dolaska porodice Al Saud na presto u Rijadu 1744, narod Jemena krvario je usled brutalnog mešanja kraljevske kuće u unutrašnje stvari svog južnog suseda. Nročito pogubnim ispostavili su se formiranje Al Kaide Arabijskog poluostrva (AKAP) i političke partije Isla, koja je osnovana 1990.

Abdul Kalik al Huti - Abu Junus (Foto: Al Masira)

Ipak, veliki deo jemenskog naroda nije prihvatio ćutnju, već su uzeli stvari u svoje ruke, ne dozvolivši da narod i državna pitanja kontroliše bilo koja strana sila, a ponajmanje Saudijska Arabija. Na čelo tog dela naroda, stali su Abdul Malik al Huti, vođa revolucionarnog pokreta koji nosi ime po njegovoj familiji i Ahmed Ali Abdulah Saleh, sin Abdulaha Saleha, nekadašnjeg predsednika i najvećeg političkog autoriteta Jemena. Jedno od redovnih obraćanja Abdula Malika domaćoj i svetskoj javnosti:

Ko je Abu Junus?

Abdul Kalik al Huti je malđi brat vođe revolucionarnog pokreta, Abdul Malika, rođen je 1984, a među saborcima je poznat kao Abu Junus.  Širom Jemena, Abu Junus je stekao reputaciju najopasnijeg i najmudrijeg vojnog komandira koji vodi linije fronta na najužarenijim tačkama širom Jemena. Uprkos malom broju autentičnih informacija o neustrašivom komandiru jemenskog otpora, narod Jemena prepoznao je Abu Junusa kao najvažnijeg komandira Huti snaga, uz Abu Ali al Hakima, komandira pokrajine Taiz, čiji su podvizi ravni podvizima sirijskog generala Isama Zahredina, čija vojska već više od dve godine odoleva u okruženju Islamske države unutar Deir Ez Zora.

Bitka za Damadž

U Damadžu, gradu na severozapadu Jemena, u pokrajini Saada, većinski tamošnji narod Zaidi počeo je još 2010. da švercuje oružje za sunitske salafiste, koji su već formirali odrede za oružani napad protiv Huti snaga, koje salafisti, u svojoj doktrini, ne smatraju muslimanima. Ne čekajući prvi napad, Abu Junus je pokrenuo Huti snage, u nameri da okonča transport oružja i uništi terorističke ćelije. Tokom ovih operacija, prvi put je među ubijenim troristima primećen i veliki broj boraca raznih nacionalnosti, a među njima su se nalazila i dva britanca, čiju je smrt podtvrdio i britanski Telegraf 2012.  Nakon inicijalnih uspeha Huti snaga, tada već ilegalni predsednik Mansur Hadi izdejstvovao je primirje, tokom kog je Vojska Jemena prebacila sve teroriste i njihove porodice u pokrajinu Al Hudajda.

Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) optužio je Abdul Kalika al Hutija (Abu Junusa) za ugrožavanje mira, bezbednosti i stabilnosti Jemena zbog borbe protiv ilegalne vlasti Mansura Hadija. Uz Abdul Kalika, SB UN je u vrhu Huti pokreta optužio i njegovog starijeg brata i Abdulaha Jahju al Hakima. Protiv njih su pokrenute sankcije, među kojima je i zabrana isporuke oružja, zamrzavanje imovine i zabrana putovanja. Ista mera je upotrebljena i protiv nekadašnjeg predsednika Abdulaha Saleha i njegovog sina.

Agresija Saudijske Arabije

U septembru 2014, nakon četvorodnevne bitke sa vojnicima lojalnim prvom generalu Mansura Hadija, Huti snage preuzele su kontrolu nad jemenskom prestonicom Sanom Samo nekoliko dana nakon bitke za Sanu, Jemenska narodna revolucija uspešno je sprovedena na čitavoj teritoriji države.  Ubrzo su se Mansur Hadi i njegovi lojalisti prvo sakrili u južnoj luci Aden, odakle su pobegli za Rijad. Već u martu 2015. usledilo je zversko bombardovanje od strane ratne avijacije Saudijske Arabije, u kom je život izgubilo na hiljade civila. Abu Junus je, kao vojni komndant Huti pokreta, odigrao najznačajniju ulogu u narodnoj revoluciji i i dalje čini nadljudske napore ne bi li odbranio Jemen od saudijske agresije. Rame uz rame sa Vojskom Jemena, Abu Junus predvodi Huti snage u borbi protiv saudijskih okupatora na svim frontovima Jemenskog rata, čineći nemoguće - mogućim, uništavajući agresorske redove u svim provincijama.  O neverovatnom protokolu jemenskih dželata prilikom pogubljenja saudijskih zločinaca, a koji bar donekle mogu doneti satisfakciju porodicama nastradalih u agresiji, pročitajte OVDE. Izvor: za Pravdu, Adel Hašem

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

TRENUTAK UDARA: Kada revolucionarni torpedo udari u saudijski brod
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA