Најновије

100 ГОДИНА ОД ЗАВРШЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА! Централна церемонија у Паризу! Енглези обележавају одвојено! (ВИДЕО)

Данас се обележава 100 година од завршетка Првог светског рата, а централна манифестација биће одржана у Паризу уз присуство више од 80 шефова држава и влада земаља учесница Великог рата, а Србију ће представљати председник Александар Вучић. Србија је у Првом светком рату изгубила 1.247.000 људи.

Српска војска у Првом светском рату (Фото: Јутјуб)

Међу учесницима на свечаности у Паризу чији је домаћин председник Француске Емануел Макрон су, између осталих, и председници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин. Осим земаља победница у Првом светском рату, обележавању ће присуствовати и представници поражених земаља, попут Немачке коју ће представљати канцеларка Ангела Меркел.

Главна церемонија почеће данас у 9.30 испред Тријумфалне капије, где ће се уз највише војне почасти званицама обратити француски председник. Планирано је да Макрон свој говор испред гроба Незнаног јунака одржи тачно у 11 сати, 11. дана, 11. месеца, у време када је потписано Примирје пре 100 година.

У оквиру обележавања годишњице, биће одржано прво заседање Париског мировног форума, који се успоставља на иницијативу француског председника, а као одговор на растуће тензије у свету и опасности по међународну сарадњу. На отварању Форума, говориће потпредседница савета Париског форума за мир Триша Шети, председник Француске Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел, као и Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш. Како је наведено, на Форуму који ће трајати до 13. новембра, неће присуствовати амерички председник Доналд Трамп.

Вучић ће уочи одласка у Париз поручио да ће учешће у церемонији искористи да свима укаже на то да је српски народ пропорционално броју становника био једна од два најстрадалнија народа у Првом светком рату, те да заслужује посебно место у историји човечанства.

- А и да кажем свим другима који су били на супротној страни, који су учествовали у убијању Срба, да смо ми велики народ, да смо све то успели да опростимо. Једино што нећемо да заборавимо него ћемо да наставимо да издајемо књиге и да говоримо о свему томе како би наша деца знала колико су њихови дедови високу цену платили за слободу Србије. За нас више вредности од српске слободе, слободе наше земље - нема - поручио је Вучић.

Додао је да ће на реверу, с поносом, носити Наталијину рамонду - цвет феникс, симбол примирја. Иначе, Макрон и Меркелова су јуче открили плочу помирења недалеко од шуме Компијен у Француској где је потписано примирје којим је окончан Први светски рат пре сто година.

- Поводом стоте годишњице завршетка рата 11. новембра 1918. Емануел Макрон, председник Републике Француске, и Ангела Меркел, канцеларка Савезне Републике Немачке, потврдили су на овом месту вредност француско-немачког помирења у служби Европе и мира - пише на малој плочи, на немачком и француском језику.

Ово је први пут да је немачки канцелар посетио то место од Другог светског рата, указују немачки медији. Шефови држава и влада из свих крајева света јуче су обишли су изложбу "Пикасо: плаво и розе", приређену у Музеју "Орсеј", након чега је за високе званице приређен коктел. Дојче веле истиче да Британци не желе да буду део свечаности којом доминира Француска, већ инсистирају на својој церемонији, што Француз Етјен Франсоа сматра да је "потпуно нормалним", али и додаје да су Британци одувек, без обзира на предстојећи Брегзит, "били уверени да су посебни". И у Лондону се пружа рука Немцима - председник Франк-Валтер Штајнмајер је први немачки државник који ће присуствовати полагању венца у Лондону, што је премијерка Тереза Меј оценила као "историјски акт помирења", на коме "ћемо се присетити свих страдалих и изразити нашу захвалност за мир".

На бившем бојном пољу Ипр у Белгији, европски бискупи су већ одржали мису за жртве рата, а бискуп из Есена, Франц-Јозеф Овербек - који је истовремено и војни капелан - упозорио је на опасност потцењивања ратних сукоба и склањања у "лажну сигурност". Свечаности у Француској и другим земљама разликују се пре свега по односу према Немцима, сматра Етјен Франсоа.

- Већина свечаности у Француској је у знаку немачко-француског помирења. С друге стране, у Пољској и другим земљама желе пре свега сами да славе - каже Франсоа.

Сто година од завршетка Првог светског рата у Србији је обележен јуче војном вежбом "Век победника". Данас ће потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић предводити, у име Владе Србије, централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом светском рату (Спомен-констурнице бранилаца Београда). Венце ће положити и заменик градоначленика Горан Весић.

Министар спољних послова Ивица Дачић присуствоваће целеремонији обележавања стогодишњице потписивања примирја којим је окончан Први светски рат, у организацији Амбасаде Француске, док ће изасланик председника Србије, генерални секретар председника Никола Селаковић положити венац на Споменик незнаном јунаку на Авали, поводом Дана примирја у Првом светском рату.

Зоран Буљугић поручује: Србија је обећана мигрантима. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Србија у Великом рату (1914-1918)

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА