Најновије

ХРВАТИ ОДУГОВЛАЧЕ: Суд обрисао 11 година Капетану Драгану!

Одбрана Драгана Васиљковића најавила је да ће већ ове недеље Врховном суду Хрватске поднети жалбу на решење Жупанијског суда у Вараждину у коме је, крајем прошле недеље, одбијен службени захтев да Капетан Драган буде превремено пуштен на слободу! На овај начин, процењују адвокати, Капетан Драган би се на слободи нашао до краја ове године.  

Капетан Драган (Фото: Јутјуб)

Томислав Филаковић, један од Васиљковићевих бранилаца, каже да одбрана има рок од три дана од момента када њихов клијент прими решење којим се одбија његово превремено пуштање на слободу, а да Врховни суд има три опције како ће да одлучи.

- Судско веће овог суда може да потврди првостепено решење, донесе другачију одлуку или предмет врати на поновно разматрање, али са јасним препорукама на шта треба да се обрати пажња. За то не постоји законски рок, али очекујем да би та одлука могла бити донета до краја године - истиче Филаковић.

У жалби Врховном суду, Васиљковићева одбрана ће се фокусирати на чињеници да не постоје објективне препреке да он буде пуштен на слободу.

У одлуци је наведено да се службени захтев одбија зато што је тек "однедавно" на издржавању казне у затвору у Лепоглави, али због тога што и даље оспорава судску пресуду и негира да је починио злочин.

- То су апсурдна објашњења. Чињеница је да је Васиљковић на издржавању казне у Лепоглави око месец дана, али претходних 11 година је био у притвору, што је такође урачунато у казну. С друге стране, апсурдно је очекивати да неко ко базира своју одбрану и изјашњава се током целог тока суђење на негирању било какве кривице, на крају призна у затвору. Те ствари се не дешавају и нису логичне. Дакле, имамо све аргументе да оспоримо ово решење Жупанијског суда у Вараждину - наглашава Филаковић.

На питање да ли је можда било паметније да се ова одлука прихвати, како би Капетан Драган могао што пре да сам поднесе захтев за превремено пуштање на слободу, његови адвокати кажу да би то било беспотребно губљење времена.

- Због чега би он чекао могућност да сам поднесе захтев, када је то уместо њега већ учинила држава? Понављам, не постоји ниједан објективан разлог да он не буде пуштен на превремену слободу. Не само што је одлежао девет десетина прописане казне, никад раније није био осуђиван, против њега се не води било какав други судски поступак, а његово понашање у притвору и сада у затвору је увек било у оквирима поштовања прописа - закључује Филаковић.

Политизација случаја

Томислав Филаковић се асполутно сагласио да се процес против Драгана Васиљковића непотребно дуго отегао, а као кључан разлог наводи политизацију целог случаја.

- Нажалост, као што у Србији имају погрешну представу, она је погрешна и у Хрватској. Ово није било суђење Капетану Драгану, јер је то измишљена личност, већ конкретној особи, Драгану Васиљковићу, за конкретна кривична дела. Да су и овај, али и сви претходни судови од почетка уважавали ту чињеницу, тада би и цео процес трајао много краће - истиче Филаковић.

Жалба Уставном суду

Адвокат Филаковић каже да је немогуће одредити тачан рок када ће судије Уставног суда Хрватске одлучивати по жалби на коначну пресуду којом је Васиљковић осуђен на 13 и по година затвора.

- Не постоје рокови, већ се чека седница Уставног суда. До тада неко од судија је задужен да ишчита цео предмет и предочи своје ставове о томе где и како је прекршен Устав, а на осталим судијама је да се затим изјасне о свему - објашњава Филаковић.

Прочитајте ОВДЕ какве су шансе да Капетан Драган изађе на слободу до краја године.

Извор: vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Васиљковић: Нисам агресор ни ратни злочинац.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА