Најновије

НЕ ДАЈ БОЖЕ ДА СТЕ РУС КОЈИ ЖИВИ У КИЈЕВУ ИЛИ У УНУТРАШЊОСТИ УКРАЈИНЕ: Порошенкови фашисти попут гладних вукова! Ево шта вас чека!

Украјински лидер Петро Порошенко полицији и војсци дозволио да без налога претресају приватне куће, малтретирају свештенике и бране окупљања. Руским мушкарцима од 16 до 60 година забрањен улаз у Украјину.

Петро Порошенко са украјинским генералима (Фото: president.gov.ua)

Потпуни хаос завладао је у Украјини, те многи страхују од новог грађанског рата. Након што је председник Петро Порошенко изазвао поморски сукоб са Русијом и прогласио ратно стање, грађанима су ускраћена основна права. Полиција и војска без налога претресају приватне куће, малтретирају свештенике и бране окупљања, а од петка је руским војно способним мушкарцима забрањен улаз у Украјину.

Малтретирали митрополита

Кијев је улаз у земљу забранио Русима старим између 16 и 60 година. Порошенко је на Твитеру објавио да је ту меру увео да би спречио Русе да формирају "приватне војске" за борбе на украјинској територији. Због тога су на контролним пунктовима појачане мере контроле, а осим Руса, подробно ће бити проверавани и остали војно способни мушкарци из иностранства. Додатно, украјинска војска и полиција, којима су додељена ексклузивна овлашћења, укључујући вансудску употребу силе, у петак су почеле да их примењују. Припадници украјинске безбедносне службе (СБУ) претресали су кућу митрополита Павла, поглавара Светоуспенског храма Кијевско-печерске лавре, највећег и најстаријег манастира у Кијеву, који припада Руској православној цркви. Представник СБУ Игор Гусков је рекао новинарима да је митрополит Павле осумњичен за "подстицање мржње". Претрес је уследио након што је Порошенко објавио да је Васељенска патријаришија у Цариграду одобрила декрет којим се гарантује аутокефалност Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије. Он је додао да ће се православне заједнице састати на датум који ће одредити васељенски патријарх Вартоломеј, како би и званично формирали нову цркву, чему се Московска патријаршија оштро противи.

Осим тога, у 10 региона у којима је проглашено ратно стање полиција и војска свакодневно малтретирају грађане, нарочито етничке Русе. Њима је, како преносе руски медији, ускраћено право кретања јер их војска легитимише на улици и не дозвољава да оду тамо где су кренули. Нису им дозвољена ни окупљања у црквама, чиме им је ускраћено слобода вероисповести. Полиција упада у њихове кућаме и претреса их без икаквог налога. Због свега тога, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је на алармантну ситуацију у Украјини.

- Кијевске власти сада могу да заплене шта год желе од људи у тој земљи, од приватне својине до личних докумената - указала је Захарова.

УН и ОЕБС да реагују

Она је позвала међународне организације да обрате пажњу на кршења људских права у Украјини, која произилазе из проглашења ратног стања.

- Развој догађаја у Украјини сматрамо још једним алармантним знаком да та земља наставља путем сукоба. Позивамо УН, ОЕБС, Савет Европе и друге међународне организације да обрате пажњу на опасност од сценарија заснованих на употреби силе и лошу ситуацију, кад је реч о људским правима у Украјини - истакла је Захарова.

Уз то, упозорила је западне спонзоре Украјине да је идеја украјинског председника Петра Порошенка о увођењу ратног стања веома опасна.

- Док очајнички покушава да остане на власти, он увлачи земљу у још једну шему праћену катастрофалним последицама по Украјину, као и по европску безбедност - рекла је портпаролка руског министарства.

Путин објаснио Трампу у две речи шта мисли о инциденту у Керчком мореузу. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Инцидент у Керчовом мореузу подигао је руску војску на ноге у намери да одбрани суверенитет земље

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА