Najnovije

NE DAJ BOŽE DA STE RUS KOJI ŽIVI U KIJEVU ILI U UNUTRAŠNJOSTI UKRAJINE: Porošenkovi fašisti poput gladnih vukova! Evo šta vas čeka!

Ukrajinski lider Petro Porošenko policiji i vojsci dozvolio da bez naloga pretresaju privatne kuće, maltretiraju sveštenike i brane okupljanja. Ruskim muškarcima od 16 do 60 godina zabranjen ulaz u Ukrajinu.

Petro Porošenko sa ukrajinskim generalima (Foto: president.gov.ua)

Potpuni haos zavladao je u Ukrajini, te mnogi strahuju od novog građanskog rata. Nakon što je predsednik Petro Porošenko izazvao pomorski sukob sa Rusijom i proglasio ratno stanje, građanima su uskraćena osnovna prava. Policija i vojska bez naloga pretresaju privatne kuće, maltretiraju sveštenike i brane okupljanja, a od petka je ruskim vojno sposobnim muškarcima zabranjen ulaz u Ukrajinu.

Maltretirali mitropolita

Kijev je ulaz u zemlju zabranio Rusima starim između 16 i 60 godina. Porošenko je na Tviteru objavio da je tu meru uveo da bi sprečio Ruse da formiraju "privatne vojske" za borbe na ukrajinskoj teritoriji. Zbog toga su na kontrolnim punktovima pojačane mere kontrole, a osim Rusa, podrobno će biti proveravani i ostali vojno sposobni muškarci iz inostranstva. Dodatno, ukrajinska vojska i policija, kojima su dodeljena ekskluzivna ovlašćenja, uključujući vansudsku upotrebu sile, u petak su počele da ih primenjuju. Pripadnici ukrajinske bezbednosne službe (SBU) pretresali su kuću mitropolita Pavla, poglavara Svetouspenskog hrama Kijevsko-pečerske lavre, najvećeg i najstarijeg manastira u Kijevu, koji pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Predstavnik SBU Igor Guskov je rekao novinarima da je mitropolit Pavle osumnjičen za "podsticanje mržnje". Pretres je usledio nakon što je Porošenko objavio da je Vaseljenska patrijarišija u Carigradu odobrila dekret kojim se garantuje autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije. On je dodao da će se pravoslavne zajednice sastati na datum koji će odrediti vaseljenski patrijarh Vartolomej, kako bi i zvanično formirali novu crkvu, čemu se Moskovska patrijaršija oštro protivi.

Osim toga, u 10 regiona u kojima je proglašeno ratno stanje policija i vojska svakodnevno maltretiraju građane, naročito etničke Ruse. NJima je, kako prenose ruski mediji, uskraćeno pravo kretanja jer ih vojska legitimiše na ulici i ne dozvoljava da odu tamo gde su krenuli. Nisu im dozvoljena ni okupljanja u crkvama, čime im je uskraćeno sloboda veroispovesti. Policija upada u njihove kućame i pretresa ih bez ikakvog naloga. Zbog svega toga, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je na alarmantnu situaciju u Ukrajini.

- Kijevske vlasti sada mogu da zaplene šta god žele od ljudi u toj zemlji, od privatne svojine do ličnih dokumenata - ukazala je Zaharova.

UN i OEBS da reaguju

Ona je pozvala međunarodne organizacije da obrate pažnju na kršenja ljudskih prava u Ukrajini, koja proizilaze iz proglašenja ratnog stanja.

- Razvoj događaja u Ukrajini smatramo još jednim alarmantnim znakom da ta zemlja nastavlja putem sukoba. Pozivamo UN, OEBS, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije da obrate pažnju na opasnost od scenarija zasnovanih na upotrebi sile i lošu situaciju, kad je reč o ljudskim pravima u Ukrajini - istakla je Zaharova.

Uz to, upozorila je zapadne sponzore Ukrajine da je ideja ukrajinskog predsednika Petra Porošenka o uvođenju ratnog stanja veoma opasna.

- Dok očajnički pokušava da ostane na vlasti, on uvlači zemlju u još jednu šemu praćenu katastrofalnim posledicama po Ukrajinu, kao i po evropsku bezbednost - rekla je portparolka ruskog ministarstva.

Putin objasnio Trampu u dve reči šta misli o incidentu u Kerčkom moreuzu. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Incident u Kerčovom moreuzu podigao je rusku vojsku na noge u nameri da odbrani suverenitet zemlje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA