Најновије

ПРЕКИНУТИ БРИСЕЛСКИ ПРЕГОВОРИ: Србија захтева да ЕУ испуни обавезе које је преузела!

Сасатанак техничких делегација Београда и Приштине, којим је данас требало да буде заокружена овонедељна експертска рунда преговора, није ни одржана у Бриселу.

Ђурић (Фото: Јутјуб)

Један од разлога је приступ који је према дијалогу у претходна два дана показала приштинска страна, као и неспремност за разговор. На дневном реду данас је требало да буде слобода кретања. И европски посредници данас су у свом саопштењу констатовали да у овој рунди није постигнут напредак. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да делегација Србије одлучно захтева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута Заједнице српских општина и то у неизмењеној форми. - Само усвајањем статута ЗСО Приштина би показала да је спремна да се и даље договора и разговара, поручио је Ђурић. Како је навео, делегација Србије резолутно захтева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута Заједнице српских општина и то у неизмењеној форми, а то, додао је, значи "на онај начин на који је то договорено не обазирући се на одлуке приштинских судова и сличне интерне акте". Ђурић је после три дана разговора експертских делгација Београда и Приштине у Бриселу рекао да су представници Приштине у Брисел дошли неспремни да спроводе оно што је договорено у вези са формирањем ЗСО, очекујући да им "Србија да све". - То тако не функционише. И они и ЕУ морају да знају да је оног момента када је споразум о формирању и усвајању статуата ЗСО потписан то постала обавеза не само Београда и Приштине, превасходно Приштине, већ и ЕУ, јер је потписом госпође Ештон то постао саставни део европске спољне и безбедносне политике, поручио је Ђурић. Он је рекао и да се делегација Београда у разговорима са Приштином бори "не за било какав статут за Заједницу српских општина, већа за договорену суштину тог споразума". Ђјурић је додао да је и председник Србије Александар Вучић претходних дана на више адреса у САД и светским организацијама разговарао о потреби доношења статута ЗСО. Када је реч о другим темама које се биле на агенди тродневног техничког дијалога у Бриселу, Ђурић је рекао да је делегација Београда понудила конструктивна решења акутне кризе у енергетском сектору. - Због крађе струје од стране приштинских власти чак је и у Западној Европи и Бриселу дошло до кашњења дигитални сатова за 6 минута. Наша страна је понудила конструктивно решење како да се реши проблем тарифирања и да се привремено, до почетка спровођења договора о енергетици, то реши, али они о томе нису желели да разговарају. Желели су да разговарају само о томе како да Приштина добије контролну област, навео је Ђурић и поручио да то тако не функционише и да се тиме не може постићи напредак у разговорима. Посебно је нагласио да се последњег дана није разговарало уопште о слобод кретања, што је било предвиђено као тема. - О каквој слободи кретања да разговарамо док се Срби на КиМ, попут господина Зајића, хапсе из политичких разлога? Зајић је био директор банке у Клини, старина од 70 година, никада пушку у руке није узео, ухапшен као повратник само зато да би се Срби застрашили и послала порука да нису пожељни на КиМ, закључио је Ђурић.

+381 и даље важи

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да позивни број 381 настваља да важи за Србе на КиМ, насупрот тврдњама Приштине. - Наравно да су слагали то за позивни број, као што су то чинили и безброј пута до сад, поручио је Ђурић. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да позивни број 381 наставља да важи за Србе на КиМ и после 24. марта. Он каже да ће Србија тог дана обележавати годишњицу агресије на нашу земљу и сећати се стравичних жртава које су том приликом нанете нашем народу.
- То што поједини приштински медији покушавају да злоупотребе ту годишњицу неким искрицама и варницама не чуди. Наравно да су салагали то за позивни број, као што су то чинили и безброј пута до сада. Намерно су одабрали да ту лаж увежу са годишњицом агесије да би што више изнервирали Србе и да би нас извели из такта. Наравно то неће им поћи за руком. Ми знамо шта су договори и споразуми. 381 наставља да важи за Србе на КиМ. У том погледу никаквих промена неће бити, каже Ђурић. Он је најавио да ће се у Србији 24. марта на достојанствен начин обележити годишњица агресије и да ће на централној церемонији у суботу учествовати целокупно државно руководставо Србије. - То никада нећемо заборавити и обележићемо на врло достојан начин ту годишњицу агресије говорећо истину о догађајима који су се десили. То је за нас била агресија, сећаћемо се тога и обележавати на достојанствен начин, изајавио је Марко Ђурић.

Напади на Вучића

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да група око Јеремића, Тадића, Ђиласа и Јанковића по нечијем налогу или сугестији, ради на томе да ослаби преговарачке позиције Србије нападима на њеног председника Александра Вучића и покушајима дискредитације. - Истовремено и очигледно синхронизовано са покушајима Приштине да добије све, а да ништа не да, траје покушај групе око Јеремића, Тадића, Ђиласа и Јанковића, а по нечијем очигледном налогу или сугестији, да ослабе преговарачке позиције Србије нападима на њеног председника, покушајима дискредитације са циљем да се кроз пољуљано поверење ослаби снага Србије у разговорима, рекао је Ђурић новинарима у Бриселу. Циљ је, каже Ђурић, да се кроз пољуљано поверење ослаби снага Србије у дијалогу са Приштином, али поручује да су такви покушаји осуђени на пропаст. - Најпре зато што су засновани на лажима, а затим што особе које се баве том врстом дискредитације саме немају никакав кредибилитет и управо оне сносе огромну одговорност за међународну политичку и правну легализацију једностране проглашене независности, рекао је Ђурић. Према његовим речима, Јеремић и Тадић су уз Ругову међу најзаслужнијима за ту једнострано проглашену независност. - Само то што се бавим јавним послом ме спречава да офанзиву Јеремића, Тадића, Ђиласа и њиховог спонзора Мишковића против Србије назовем офанзивом кретена, рекао је Ђурић. О чему је Вучић данас разговарао са генсеком УН-а Антониом Гутерешом, прочитајте ОВДЕ. Извор: Новости, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

За то време у приштинском "парламенту" данас је поново бачен сузавац:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА