Najnovije

PREKINUTI BRISELSKI PREGOVORI: Srbija zahteva da EU ispuni obaveze koje je preuzela!

Sasatanak tehničkih delegacija Beograda i Prištine, kojim je danas trebalo da bude zaokružena ovonedeljna ekspertska runda pregovora, nije ni održana u Briselu.

Đurić (Foto: Jutjub)

Jedan od razloga je pristup koji je prema dijalogu u prethodna dva dana pokazala prištinska strana, kao i nespremnost za razgovor. Na dnevnom redu danas je trebalo da bude sloboda kretanja. I evropski posrednici danas su u svom saopštenju konstatovali da u ovoj rundi nije postignut napredak. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da delegacija Srbije odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi. - Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovora i razgovara, poručio je Đurić. Kako je naveo, delegacija Srbije rezolutno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi, a to, dodao je, znači "na onaj način na koji je to dogovoreno ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte". Đurić je posle tri dana razgovora ekspertskih delgacija Beograda i Prištine u Briselu rekao da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode ono što je dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im "Srbija da sve". - To tako ne funkcioniše. I oni i EU moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuata ZSO potpisan to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, prevashodno Prištine, već i EU, jer je potpisom gospođe Ešton to postao sastavni deo evropske spoljne i bezbednosne politike, poručio je Đurić. On je rekao i da se delegacija Beograda u razgovorima sa Prištinom bori "ne za bilo kakav statut za Zajednicu srpskih opština, veća za dogovorenu suštinu tog sporazuma". Đjurić je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana na više adresa u SAD i svetskim organizacijama razgovarao o potrebi donošenja statuta ZSO. Kada je reč o drugim temama koje se bile na agendi trodnevnog tehničkog dijaloga u Briselu, Đurić je rekao da je delegacija Beograda ponudila konstruktivna rešenja akutne krize u energetskom sektoru. - Zbog krađe struje od strane prištinskih vlasti čak je i u Zapadnoj Evropi i Briselu došlo do kašnjenja digitalni satova za 6 minuta. Naša strana je ponudila konstruktivno rešenje kako da se reši problem tarifiranja i da se privremeno, do početka sprovođenja dogovora o energetici, to reši, ali oni o tome nisu želeli da razgovaraju. Želeli su da razgovaraju samo o tome kako da Priština dobije kontrolnu oblast, naveo je Đurić i poručio da to tako ne funkcioniše i da se time ne može postići napredak u razgovorima. Posebno je naglasio da se poslednjeg dana nije razgovaralo uopšte o slobod kretanja, što je bilo predviđeno kao tema. - O kakvoj slobodi kretanja da razgovaramo dok se Srbi na KiM, poput gospodina Zajića, hapse iz političkih razloga? Zajić je bio direktor banke u Klini, starina od 70 godina, nikada pušku u ruke nije uzeo, uhapšen kao povratnik samo zato da bi se Srbi zastrašili i poslala poruka da nisu poželjni na KiM, zaključio je Đurić.

+381 i dalje važi

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da pozivni broj 381 nastvalja da važi za Srbe na KiM, nasuprot tvrdnjama Prištine. - Naravno da su slagali to za pozivni broj, kao što su to činili i bezbroj puta do sad, poručio je Đurić. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da pozivni broj 381 nastavlja da važi za Srbe na KiM i posle 24. marta. On kaže da će Srbija tog dana obeležavati godišnjicu agresije na našu zemlju i sećati se stravičnih žrtava koje su tom prilikom nanete našem narodu.
- To što pojedini prištinski mediji pokušavaju da zloupotrebe tu godišnjicu nekim iskricama i varnicama ne čudi. Naravno da su salagali to za pozivni broj, kao što su to činili i bezbroj puta do sada. Namerno su odabrali da tu laž uvežu sa godišnjicom agesije da bi što više iznervirali Srbe i da bi nas izveli iz takta. Naravno to neće im poći za rukom. Mi znamo šta su dogovori i sporazumi. 381 nastavlja da važi za Srbe na KiM. U tom pogledu nikakvih promena neće biti, kaže Đurić. On je najavio da će se u Srbiji 24. marta na dostojanstven način obeležiti godišnjica agresije i da će na centralnoj ceremoniji u subotu učestvovati celokupno državno rukovodstavo Srbije. - To nikada nećemo zaboraviti i obeležićemo na vrlo dostojan način tu godišnjicu agresije govorećo istinu o događajima koji su se desili. To je za nas bila agresija, sećaćemo se toga i obeležavati na dostojanstven način, izajavio je Marko Đurić.

Napadi na Vučića

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da grupa oko Jeremića, Tadića, Đilasa i Jankovića po nečijem nalogu ili sugestiji, radi na tome da oslabi pregovaračke pozicije Srbije napadima na njenog predsednika Aleksandra Vučića i pokušajima diskreditacije. - Istovremeno i očigledno sinhronizovano sa pokušajima Prištine da dobije sve, a da ništa ne da, traje pokušaj grupe oko Jeremića, Tadića, Đilasa i Jankovića, a po nečijem očiglednom nalogu ili sugestiji, da oslabe pregovaračke pozicije Srbije napadima na njenog predsednika, pokušajima diskreditacije sa ciljem da se kroz poljuljano poverenje oslabi snaga Srbije u razgovorima, rekao je Đurić novinarima u Briselu. Cilj je, kaže Đurić, da se kroz poljuljano poverenje oslabi snaga Srbije u dijalogu sa Prištinom, ali poručuje da su takvi pokušaji osuđeni na propast. - Najpre zato što su zasnovani na lažima, a zatim što osobe koje se bave tom vrstom diskreditacije same nemaju nikakav kredibilitet i upravo one snose ogromnu odgovornost za međunarodnu političku i pravnu legalizaciju jednostrane proglašene nezavisnosti, rekao je Đurić. Prema njegovim rečima, Jeremić i Tadić su uz Rugovu među najzaslužnijima za tu jednostrano proglašenu nezavisnost. - Samo to što se bavim javnim poslom me sprečava da ofanzivu Jeremića, Tadića, Đilasa i njihovog sponzora Miškovića protiv Srbije nazovem ofanzivom kretena, rekao je Đurić. O čemu je Vučić danas razgovarao sa gensekom UN-a Antoniom Guterešom, pročitajte OVDE. Izvor: Novosti, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Za to vreme u prištinskom "parlamentu" danas je ponovo bačen suzavac:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA