Најновије

КОСОВО СУСТИГЛА КЛЕТВА ЈЕДНЕ ПРЕЛЕПЕ СРПКИЊЕ: Колико има истине у народном предању?

По легенди, Косово је проклела, прије много година, једна лепа Српкиња, коју родитељи живу закопаше у земљу, зато што није хтела да се уда за сина неког цара, већ за јунака коме се на верност заклела…

Космет (Илустрација: ИН4С)

Ако је Гојковица узидана у темеље Скадра, да би се одржао, једна друга прелепа Српкиња убачена је у темеље Косова да се никад не одржи. Бар тако легенда каже. Била једна лепа девојка, толико лепа да јој ни птица у гори није била равна. Од њене лепоте гора се развијала и цветови цветали, и веле да је много извора горских потекло да би она на њима пила воду. Толика лепота се прочу у све земље околне и даље, у земље прeкоморске. Много прoсци су долазили, она не хтеде ниједног да погледа. Овако је легедну о Српкињи девојци, нашем познатом етно-музичару Светлани Стевић, казивала Вука Шехеровић. Легенда даље каже да су, ипак, отац и браћа,  девојку обећали сину једног цара, али она жива није хтела да пристане. Једног јутра, у сунчеву узгрејевању, девојка рече: „Затекох јунака што многе ропства избави и коња који поји на извору, ја му се на верност заклех и не могу заклетву погазити!“ То још више разјари оца и браћу, па је везаше за коња и доведоше у широко поље Косово, и до грла у живу земљу закопаше, и саму оставише. Сваког јутра су долазили да виде да ли се предомсилила и добијали исти одговор: „Никад и никад не могу издати реч своју и одлуку своју,“ Над главом јој гракташе гавранови и потом се у њеном младом телу црви настанише и почеше је јести. И девојка прокле Косово. „Сваки народ који ту буде живео, нека га изједају његови црви изнутра, као мене, и нека се сам од себе распада. И нека се о Косово вечно царства гложе, све дотле док се народ не преобрази и разуме одлуку моју и реч моју…“ Светлана Стевић се пита „да ли је грех према овој Српкињи, један од грехова који од Косовског боја, до данас, траже толико погибија, страдања, болести, и да ли смо покајали невине сузе лепе Српкиње“. Збиља, да ли нам се њене сузе јављају кроз две друге Српкиње, трагичне судбине, Мајку Југовића и Косовску девојку, којима ни народни певач не запамти имена, као што га запамти хрту Караману, Момчиловом јабучилу или Дамјановом зеленку? Како солободити Косово за пар сати, погледајте ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Седмица

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Песма ''Косовка девојка''
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА