Najnovije

KOSOVO SUSTIGLA KLETVA JEDNE PRELEPE SRPKINJE: Koliko ima istine u narodnom predanju?

Po legendi, Kosovo je proklela, prije mnogo godina, jedna lepa Srpkinja, koju roditelji živu zakopaše u zemlju, zato što nije htela da se uda za sina nekog cara, već za junaka kome se na vernost zaklela…

Kosmet (Ilustracija: IN4S)

Ako je Gojkovica uzidana u temelje Skadra, da bi se održao, jedna druga prelepa Srpkinja ubačena je u temelje Kosova da se nikad ne održi. Bar tako legenda kaže. Bila jedna lepa devojka, toliko lepa da joj ni ptica u gori nije bila ravna. Od njene lepote gora se razvijala i cvetovi cvetali, i vele da je mnogo izvora gorskih poteklo da bi ona na njima pila vodu. Tolika lepota se proču u sve zemlje okolne i dalje, u zemlje prekomorske. Mnogo prosci su dolazili, ona ne htede nijednog da pogleda. Ovako je legednu o Srpkinji devojci, našem poznatom etno-muzičaru Svetlani Stević, kazivala Vuka Šeherović. Legenda dalje kaže da su, ipak, otac i braća,  devojku obećali sinu jednog cara, ali ona živa nije htela da pristane. Jednog jutra, u sunčevu uzgrejevanju, devojka reče: „Zatekoh junaka što mnoge ropstva izbavi i konja koji poji na izvoru, ja mu se na vernost zakleh i ne mogu zakletvu pogaziti!“ To još više razjari oca i braću, pa je vezaše za konja i dovedoše u široko polje Kosovo, i do grla u živu zemlju zakopaše, i samu ostaviše. Svakog jutra su dolazili da vide da li se predomsilila i dobijali isti odgovor: „Nikad i nikad ne mogu izdati reč svoju i odluku svoju,“ Nad glavom joj graktaše gavranovi i potom se u njenom mladom telu crvi nastaniše i počeše je jesti. I devojka prokle Kosovo. „Svaki narod koji tu bude živeo, neka ga izjedaju njegovi crvi iznutra, kao mene, i neka se sam od sebe raspada. I neka se o Kosovo večno carstva glože, sve dotle dok se narod ne preobrazi i razume odluku moju i reč moju…“ Svetlana Stević se pita „da li je greh prema ovoj Srpkinji, jedan od grehova koji od Kosovskog boja, do danas, traže toliko pogibija, stradanja, bolesti, i da li smo pokajali nevine suze lepe Srpkinje“. Zbilja, da li nam se njene suze javljaju kroz dve druge Srpkinje, tragične sudbine, Majku Jugovića i Kosovsku devojku, kojima ni narodni pevač ne zapamti imena, kao što ga zapamti hrtu Karamanu, Momčilovom jabučilu ili Damjanovom zelenku? Kako soloboditi Kosovo za par sati, pogledajte OVDE.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Sedmica

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pesma ''Kosovka devojka''
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA