Najnovije

MAKRON "BACA ŽIŠKE" IZ BERLINA: Sa Ukrajinom do kraja - Evropa da bude spremna na svaki scenario!

Evropa treba da u potpunosti podrži Kijev i da bude spremna „za svaki scenario“ kako bi se postigao mir u Ukrajini, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.
Makron

Makron

Makron je doputovao u nedelju u prvu zvaničnu posetu jednog francuskog šefa države Nemačkoj posle 24 godine. Na sastanku sa predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, Makron je rekao da današnji izazovi, uključujući sukob u Ukrajini, zahtevaju „skok“ u saradnji između Francuske i Nemačke kako bi se „pripremili za budućnost“.

„Napravili smo ovaj skok od samog početka sukoba u Ukrajini, ali moramo da idemo još dalje. Mi to razumemo i zauzeli smo tešku poziciju. Ovo pitanje ćemo pokrenuti i na zajedničkom (francusko-nemačkom) savetu ministara i odbrane u utorak.”, kaže francuski predsednik.

“Moramo pomoći Ukrajini da se odupre do samog kraja, naoružamo je, obučimo je, podržimo je i budemo spremni za svaki scenario kako bismo izgradili dugoročni mir u okviru međunarodnog prava“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Steinmeier.

Prenos je vođen na zvaničnom nalogu Jelisejske palate u H.

On je istakao da bi, nakon rezultata svoje trodnevne posete Nemačkoj, želeo da vidi „ambiciozan plan za odbranu Ukrajine“, odbranu i bezbednost Evrope, sa izgradnjom zajedničkog okvira za ovu bezbednost, kao i zajednički pogled na rast, inovacije i konkurentnost EU.

Ranije je Makron rekao da se EU složila da stvori „devetu koaliciju za duboke udare“ – snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. Takođe je rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“.

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, „ali se ništa ne može isključiti“. Tokom sastanka sa opozicionim liderima početkom marta, Makron je ponovio da Francuska „nema ograničenja i crvene linije“ u pogledu pomoći Ukrajini.

Kasnije je Makron rekao da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Ruska Federacija probije linije fronta i postoji zahtev Ukrajine. Prema njegovim rečima, „mnoge zemlje“ su se složile sa pristupom Francuske o mogućem raspoređivanju trupa.

Nemački kancelar Olaf Šolc je zauzvrat više puta naglašavao da Berlin ne želi da sukob Rusije i Ukrajine eskalira u sukob između Rusije i NATO.

Pročitajte OVDE šta je Dodik poručio Hrvatskoj

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA