Најновије

СКАНДАЛОЗНО! ПОСЛЕ ЦЕЦЕ - ФАРМА: На такмичењу из математике задатак са примером из ријалитија, али ауторе више брине нешто друго!

Након што се подигла прашина око стихова песама "Лепи громе мој" и "Кукавица" које пева Светлана Цеца Ражнатовић, а који су се нашли у ђачком штиву, учесници Републичког такмичења из математике ученика медицинских школа добили су задатак са примером у коме се помиње ријалити "Фарма".

Фарма (Фото: Јутјуб)

"Особа А је победила особу Б у дуелу знања и на тај начин је у популарном ријалитију "Фарма" удвостручила гласове. Након тога је објављено да је особа А освојила 75 одсто, а особа Б 25 одсто гласова", текст је задатка који је 115 ђака из Србије недавно добило на такмичењу одржаном у Медицинској школи у Лесковцу.

Такмичење је организовала Заједница медицинских школа, а председница Биљана Бојанић  истиче да чланови удружења и наставници математике нису имали увид у овај тест до почетка тестирања.

- Ово је 12. такмичење које саставља комисија Фармацеутског и Факултета организационих наука, док смо ми одговорни за организацију. Жао ми је што је појављивање "Фарме" у задатку бацило сенку на један леп догађај, који је прошао у најбољем реду и на успех које су ђаци имали. Њима је ово такмичење важно јер они који добро прођу имају олакшице за упис фармацеутских факултета - каже Биљана Бојанић и истиче да не жели да коментарише да ли је овај пример адекватан.

Згодан пример за задатак са процентима

Један од аутора задатка Владимир Балтић за дневни лист "Данас" каже да не види ништа спорно у помињању "Фарме", као и да је овај ријалити програм био згодан пример за задатак са процентима. Такође, он истиче да га више брине што је мали број ученика тачно решио задатак.

– На нормалним такмичењима нема промене процената гласања, док на оваквом такмичењу тога има – образложио је он зашто се "Фарма" нашла у такмичарском задатку. Међутим, математичари објашњавају да је задатак могао да гласи и другачије, односно да се избегне помињање "Фарме".

Цецине песме биће избачене из ђачког штива

Случај са "Фармом", још један је у низу примера "проблетичних" задатака који је ових дана подигао буру у домаћој јавности. Прво се сазнало да су се стихови песме "Сећаш ли се, лепи громе мој" коју пева Светлана Цеца Ражнатовић нашли су у радној свесци за пети разред, у једном од задатака у којем се уче падежи. Главна и одговорна уредница у издавачкој кући БИГЗ школство, Оливера Ђикановић, рекла је да није реч о грешци, већ су свесно изабрани баш ти стихови, како би деца учила из примера из свакодневног живота.

Ипак, министар просвете, науке и техологије, Младен Шарчевић је рекао да ће овај задатак бити избачен, као и да је срамота да стихови шунда и турбо фолка буду у школском уџбенику. Неколико дана касније, примећено је да се и Цецин хит "Кукавица" у целости нашао у Збирци задатака из књижевности за први разред гимназије, издавачке куће "Клет". Ауторке су у задатку навеле "Кукавицу" текстописца Марине Туцаковић, а коју пева Цеца, и песму "Хоћу да знам куда води овај пут, мене и живот мој" Зорана Костића Цанета ("Партибрејкерси"). Од ђака су тражили да препознају поруке, идеје, општељудске вредности и универзална значења текстова.

Др Александра Кузмић и др Мирјана Стакић Савковић, ауторке збирке, објашњавају да спорни задатак није случајно настао, већ да је "пажљиво осмишљен, аргументован и функционалан и да изражава професионални став". Међутим, министарство је задржало исти став, те се овај уџбеник повлачи из продаје.

НАТО експериментални рат против Србије, руска војска утврдила колико је тачно тона уранијума изручено 1999. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

"Случај Лепи громе мој": Спорно је само: "авиону, сломићу ти крила"

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА