Најновије

АМЕРИКА НАЈАВЉУЈЕ НОВИ ПОХОД И ОБРАЧУН СА СРБИЈОМ: Долазимо да отерамо Русе!

Америка појачава ангажман на западном Балкану како би искоренила руски утицај, поручио је помоћник америчког државног секретара Вес Мичел на претресу у Сенату о америчкој политици у Европи.

Трамп и Путин (Фото: Синхуа/ Правда)

Ово је уједно и најотворенија претња Србији досад, а долази у тренутку када се решава питање Косова, које Американцима очигледно служи као монета за поткусуривање у рату са Москвом и Владимиром Путином. Сличну поруку Београду упутили су и шефови дипломатија ЕУ у Луксембургу рекавши да је усклађивање спољне политике и увођења санкција Русији један од главних услова за улазак у европску заједницу.

Стратешка битка

Повод за нову претњу Мичел је пронашао у тренутним протестима у Грчкој и Македонији, где ће, како је навео, Америка интервенисати како би спречила Москву да се умеша.

- Забринут сам због протеста и потенцијалног руског мешања. То смо видели у Црној Гори, руски представници су давали претеће изјаве и мислим да у Македонији има шансе да Руси покушају да се умешају - рекао је Мичел.

Такође је оценио да је Европа данас поново "позорница" озбиљних стратешких надметања и да се суочава са притисцима на више фронтова - стратешким кампањама Русије и Кине. Већи ангажман у БиХ, на Косову и у Србији Мичел правда тиме што "Америка мора да заустави руско агресивно понашање".

Истовремено, слична порука стигла је и од Савета министара ЕУ, који позива Србију да усклади спољну и безбедносну политику и уведе санкције Русији.

Још јачи притисци

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић оцењује да је појачавање притисака на Србију део онога што је прошле године најавио Брајан Хојт Ји.

- То видимо на примеру Македоније и Грчке, а сада је на реду Србија и Косово. Американци сматрају да је ЕУ недовољно енергична и да Могеринијева нема капацитет да то изгура без подршке Вашингтона, а то је све, наравно, пропраћено с циљем сузбијања руског утицаја на читавом западном Балкану - сматра Јакшић.

Бивши дипломата Владислав Јовановић подвлачи да је амерички утицај рак-рана на Балкану.

- Америка је превише присутна, меша се и инсистира на закону своје воље. Кад би имала више разумевања за свачије националне и државне интересе, а не само њених миљеника, ствари би биле значајно боље. Њихово веће присуство је непотребно, али они желе што пре да ставе тачку на Балкан да би имали слободне руке да иду на исток - закључује Јовановић.

Ово је Мичел поручио у Београду

-проблем КиМ, али и однос САД према Србији биће третиран у оквиру њиховог геополитичког сучељавања са Русијом

-САД ће наставити са једностраним приступом косметском проблему и ту нема никаквих промена

-нема "америчког пакета за Косово", о ком се у медијима спекулисало

-нигде не помиње Заједницу српских општина (ЗСО)

-често говори о потреби трансформације косовских безбедносних снага у војску

-И Русија и Кина желе да сломе Запад: Русија жели да га подели, а Кина да га потисне. Нарочито су агресивни у централној и источној Европи. Наш први приоритет је да сузбијемо руску агресију - рекао је Мичел.

Рама: Рат се наставља

Албански премијер Еди Рама поручио је Европској унији да се рат наставља. Реагујући на одлуку Савета ЕУ да се отварање приступних преговора са Албанијом као и са Македонијом пролонгира до јуна идуће године, Рама је преко Фејсбука послао јасну поруку Бриселу.

- Добијена је једна много тешка битка, рат се наставља - написао је Рама.

Подсетимо, недавно је своју нервозу јавно исказао претећи да "Балкан може да полуди", али и да, уколико Албанија не може у ЕУ, може да формира "велику Албанију".

- Нико не жели да тражи мале савезе, сви желе у велику унију. Али ако нема наде, нема перспективе, нема места, онда, наравно, мали савези могу да се догоде - рекао је Рама уз упозорење да неки албански националисти желе да виде Албанију уједињену са Косовом.

Почуча и још пет српских добровољаца под истрагом Кијева. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Српска трагедија је почела на Косову и ту ће се и завршити 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА