Najnovije

AMERIKA NAJAVLJUJE NOVI POHOD I OBRAČUN SA SRBIJOM: Dolazimo da oteramo Ruse!

Amerika pojačava angažman na zapadnom Balkanu kako bi iskorenila ruski uticaj, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel na pretresu u Senatu o američkoj politici u Evropi.

Tramp i Putin (Foto: Sinhua/ Pravda)

Ovo je ujedno i najotvorenija pretnja Srbiji dosad, a dolazi u trenutku kada se rešava pitanje Kosova, koje Amerikancima očigledno služi kao moneta za potkusurivanje u ratu sa Moskvom i Vladimirom Putinom. Sličnu poruku Beogradu uputili su i šefovi diplomatija EU u Luksemburgu rekavši da je usklađivanje spoljne politike i uvođenja sankcija Rusiji jedan od glavnih uslova za ulazak u evropsku zajednicu.

Strateška bitka

Povod za novu pretnju Mičel je pronašao u trenutnim protestima u Grčkoj i Makedoniji, gde će, kako je naveo, Amerika intervenisati kako bi sprečila Moskvu da se umeša.

- Zabrinut sam zbog protesta i potencijalnog ruskog mešanja. To smo videli u Crnoj Gori, ruski predstavnici su davali preteće izjave i mislim da u Makedoniji ima šanse da Rusi pokušaju da se umešaju - rekao je Mičel.

Takođe je ocenio da je Evropa danas ponovo "pozornica" ozbiljnih strateških nadmetanja i da se suočava sa pritiscima na više frontova - strateškim kampanjama Rusije i Kine. Veći angažman u BiH, na Kosovu i u Srbiji Mičel pravda time što "Amerika mora da zaustavi rusko agresivno ponašanje".

Istovremeno, slična poruka stigla je i od Saveta ministara EU, koji poziva Srbiju da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku i uvede sankcije Rusiji.

Još jači pritisci

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ocenjuje da je pojačavanje pritisaka na Srbiju deo onoga što je prošle godine najavio Brajan Hojt Ji.

- To vidimo na primeru Makedonije i Grčke, a sada je na redu Srbija i Kosovo. Amerikanci smatraju da je EU nedovoljno energična i da Mogerinijeva nema kapacitet da to izgura bez podrške Vašingtona, a to je sve, naravno, propraćeno s ciljem suzbijanja ruskog uticaja na čitavom zapadnom Balkanu - smatra Jakšić.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović podvlači da je američki uticaj rak-rana na Balkanu.

- Amerika je previše prisutna, meša se i insistira na zakonu svoje volje. Kad bi imala više razumevanja za svačije nacionalne i državne interese, a ne samo njenih miljenika, stvari bi bile značajno bolje. NJihovo veće prisustvo je nepotrebno, ali oni žele što pre da stave tačku na Balkan da bi imali slobodne ruke da idu na istok - zaključuje Jovanović.

Ovo je Mičel poručio u Beogradu

-problem KiM, ali i odnos SAD prema Srbiji biće tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom

-SAD će nastaviti sa jednostranim pristupom kosmetskom problemu i tu nema nikakvih promena

-nema "američkog paketa za Kosovo", o kom se u medijima spekulisalo

-nigde ne pominje Zajednicu srpskih opština (ZSO)

-često govori o potrebi transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku

-I Rusija i Kina žele da slome Zapad: Rusija želi da ga podeli, a Kina da ga potisne. Naročito su agresivni u centralnoj i istočnoj Evropi. Naš prvi prioritet je da suzbijemo rusku agresiju - rekao je Mičel.

Rama: Rat se nastavlja

Albanski premijer Edi Rama poručio je Evropskoj uniji da se rat nastavlja. Reagujući na odluku Saveta EU da se otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom kao i sa Makedonijom prolongira do juna iduće godine, Rama je preko Fejsbuka poslao jasnu poruku Briselu.

- Dobijena je jedna mnogo teška bitka, rat se nastavlja - napisao je Rama.

Podsetimo, nedavno je svoju nervozu javno iskazao preteći da "Balkan može da poludi", ali i da, ukoliko Albanija ne može u EU, može da formira "veliku Albaniju".

- Niko ne želi da traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali ako nema nade, nema perspektive, nema mesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode - rekao je Rama uz upozorenje da neki albanski nacionalisti žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom.

Počuča i još pet srpskih dobrovoljaca pod istragom Kijeva. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srpska tragedija je počela na Kosovu i tu će se i završiti 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA