Најновије

Седам необичних разлога због којих имамо главобољу

Главобоља погађа сваку другу особу на свету, подаци су Светске здравствене организације, а ми вам предсатвљамо седам необичних узрока.

Главобоља погађа сваку другу особу на свету (Фото: pixabay.com)

Гојазност

Гојазност је генерално повезана са главобољом, потврдила су истраживања с Универзитета Џон Хопкинс.

Резултати истраживања показали су да што је виши индекс телесне масе, то ће пре повремене главобоље да се претворе у хроничне. Физичка активност и губитак килограма могу да помогну да се смањи учесталост боли или да она потпуно нестане.

Мањак витамина Д

Истраживање Универзитета Источне Финске показало је да мањак витамина Д и сунчеве светлости повећава ризик од хроничне главобоље. Научници су истраживали ниво овог витамина код 2.600 особа, а они којима је он био најјнижи, били су склонији хроничним главобољама од других. Такоеђе, чешће су забележене и код припадника јачег пола и то изван летњих месеци.

Јако светло

Они који пате од главобоља избегавају јако светло и више времена проводе у замраченим просторијама. Здравствени центар Бет Израел открио је везу између очних и можданих неурона који контролишу физичке параметре попут куцања срца, губоитка даха, умора и мучнине. 

Истраживање је показало да осим тога што су од осветљења добили главобољу, те особе су због њега биле нервозне, љуте, анкциозне.. 

Олуја и грмљавина 

Научници с Универзитета у Синсинатију покушали су математичким методама да открију да ли је светлост сама по себи узрок многих главобоља или је она само део временских прилика које узрокују бол. Резултати су показали да постоји 19 одсто више шансе од главобоље за време грмљавине, што значи да она има јединствени утицај на људе и њихову осетљивост на главобоље. 

Депресија и анскиозност 

У Медицинском центру националне одбране на Тајвану, 588 пацијената који су патили од главобоља учествовали су у истраживању које је показало да су у већини случајева, анксиозност, депресија и мањак сна главни разлози за бол у глави. 

Многи фактори попут емоционалног немира и учесталих главобоља могу да утичу једно на друго кроз честе психопатолошке механизме. На пример, емоционални одговори имају потенцијал да промене перцепцију боли и модификују је кроз одређене сигнализирајуће путеве.

Лекови који садрже кодеин

Узимање великих доза лекова који садрже кодеин могу да проузрокују јаке главобоље, показало је истраживање Универзитета у Аделајду. То је чест проблем с људима који су осетљиви на бол. Дугорочно, утицај ових лекова пре ће да погорша проблем с главобољом него да му помогне.

Најбржи рецепт за мршавење свих времена погледајте ОВДЕ.

Извор: zdravakrava.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Видите шта је узрок мигрене

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА