Најновије

ТРАМП: "САД је и даље на мети Русије"

Бела кућа саопстиле је синоћ да председник САД Доналд Трамп верује да ће се амерички избори поново наћи на мети Русије и објавила да "претња и даље постоји".

Трамп (фото: Бела кућа)

АП наводи да је ова изјава портпаролке Беле куће Саре Сандерс уследила свега неколико сати након што је изгледало да Трамп негира то да се САД и даље налазе на мети Русије, упркос упозорењима које је недавно упутио његов званичник задужен за руковођење тајним службама.

Председник САД Доналд Трамп упитан је данас, по окончању састанка његовог кабинета, да ли се САД и даље налазе на мети Русије, на шта је шеф Беле куће кратко одговорио "не".

АП наводи да Трамп није казао ништа више о претњи из Москве, рекавши новинарима само да "ниједан председник није био тако оштар према Русији" и наводећи као примере америчке санкције против Русије и протеривање наводних руских шпијуна из САД.

Трамп је додао да Путин "то разуме и није срећан због тога".

АП наводи да је Трамп сазвао састанак кабинета након састанка који је са Путином имао на самиту у Хелсинкију.

Сандерсова је на брифингу у Белој кући казала да је Трамп рекао "не" одговорајући истовремено на више питања и додала да он верује да ће се амерички избори поново наћи на мети Русије, као и да Трамп предузима кораке да осигура да се то више никада не догоди.

Директор Националних обавештајних служби САД Ден Коутс упозорио је прошлог викенда да је претња од сајбер напада на САД све већа и да се "поново пале црвене лампице", скоро две деценије после напада 11. септембра 2001, пренео је "Глас Америке".

- Русија, Кина, Иран и Северна Кореја на дневној бази нападају рачунаре у федералним, државним или локалним владиним агенцијама, корпорацијама и академским институцијама - рекао је шеф обавештајних служби САД.

Коутс је рекао да је од те четири земље, Русија најагресивнији фактор. Он је ово казао у у говору на Хадсон институту након што је америчко Министарство правде објавило нову оптужницу против 12 Руса који су хаковали компјутере демократа и кандидаткиње Хилари Клинтон и тако се мешали у америчке председничке изборе пре две године.

Наводи се да је Коутс упозорио да је "све већа опасност од сајбер напада страних држава који може да разори критичну америчку инфраструктуру". Сајбер нападе је повезао са "алармирајућим активностима" које су америчке обавештајне агенције детектовале пре напада Ал Каиде, 11. септембра 2001. године.

- Пале се црвене лампице. После две деценије кажем да се поново пале црвене лампице - рекао је Коутс.

Он је казао да америчка влада још није детектовала нове руске нападе на бирачка места и базе података бирача попут оних пре избора 2016. године.

- Ипак, јасно нам је да смо само један клик удаљени од сличне ситуације - оценио је Коутс.

"Глас Америке" наводи да је Коутс рекао да истовремено поједини актери у Русији који су се мешали у изборе, поново користе лажне налоге на друштвеним мрежама како би ширили лажне информације и подстицали политичке поделе у САД.

Коутс је навео појединце повезане са агенцијом за истраживање на интернету из Санкт Петербурга, чији су чланови већ назначени у оптужници специјалног тужиоца Роберта Малера.

- Кина је примарно фокусирана на крађу војних и индустријских тајни и има могућности које Русија нема - оценио је Коутс и понаовио да је циљ Москве да уништи америчке вредности и демократске институције.

ОВДЕ погледајте да ли Путин блефира.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин: Русија не напада, русија се брани

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА