Најновије

ТЗВ. ВЛАДА КОСОВА БАЦИЛА ОКО НА ТРЕПЧУ: Врше процену вредности

Техничка радна група, коју је формирала тзв. косовска влада, требало би да процени имовину у власништву друштвеног предузећа "Трепча". Једина процена обављена је 1992. године, када је закључено да је материјални потенцијал Трепче и до 85 милијарди америчких долара.

Трепча (фото: Правда)

Косово никада није урадило детаљну процену стварне вредности Металуршког комбината "Трепча", а у јединој студији о свим природним ресурсима Косова из 1992. године је процењено да материјални потенцијал Трепче може да буде 85 милијарди америчких долара.

Поред имовине на Косову, 31 некретнина тог комбината је, како наводи РТК 2, у републикама бивше Југославије, укључујући фабрике, канцеларије и друге објекте.

У "Трепчи север", којом руководе Срби, истичу да постоји потреба процене имовине, али не на начин како је то одлучила влада у Приштини. Оцењују да се без консултација српске стране ради о политичкој одлуци и да није јасно да ли се ради о процени вредности имовине или пописа основних средстава и утврђених рудних резерви.

"Ова активност се сигурно неће квалитетно одрадити без укључивања менаџмента и овлашћене компаније која то може да ради. То сигурно не могу да раде људи из министарстава, кабинета премијера, ни из менаџмента, а поготову не из синдиката. Процену вредности могу да раде само овлашћене компаније и то по правилу ревизорске компаније које су на гласу и које имају добар пословни имиџ", сматра генерални директор "Трепче север" Јован Димкић.

Додаје да, што се тиче вредности компаније, она је највећа у утврђеним рудним резервама.

"Ти подаци нису у потпуности усаглашени између 'Трепче југ' и 'Трепче север', али можемо рећи да за цео систем Трепче, ови бројеви који се појављују у медијима од 85 милијарди долара и више су апсолутно преувеличани, рекао бих за неких 40 до 50 пута најмање. Они представљају само вредност метала у руди, у земљи и то није реална вредност. Након одбијања свих трошкова експлоатације руде, транспорта, флотацијске прераде, металуршке прераде, добија се права вредност тог метала и она је многоструко мања", истиче Димкић. 

ОВДЕ погледајте како се про-Вучићева, српска листа са Косова и Метохије залаже за поделу Косова и препуштање Метохије великој Албанији.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

На РТС забрањени спот о Вучићу и Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА