Најновије

Овако ће изгледати споменик патријарху Павлу на Ташмајдану (ФОТО)

Споменик патријарху Павлу требало би 15. новембра да буде постављен у Ташмајданском парку, надомак Цркве Светог Марка, а његов аутор, београдски вајар Зоран Малеш каже да му је основна идеја била да прикаже како се патријарх моли за све нас. 

Патријарх Павле (Фото: Јутјуб)

Малеш је открио да је споменик тренутно на ливењу и додао да је модел од глине направио у Кикинди, током јула, као учесник колоније "Тера".

"Основна идеја била је да патријарха Павла представим у чину молитве, у седећем положају скрштених руку, како се моли за све нас", рекао је Малеш. 

Према његовим речима, седећа фигура, која ће бити одливена у бронзи, неће се ослањати ни на шта, па ће деловати као да лебди.

Како је висина споменика метар и осамдесет центиметара, а с постаментом два метра и двадесет центиметара, Малеш објашњава да не би било примерено да буде монументалних димензија јер, како наводи, сам патријарх Павле није био нарочито висок човек, а изразито велики споменик не би био ни у складу са његовом скромношћу. 

Он је напоменуо да није имао намеру да представи телесно, већ духовно биће "истинског филозофа, који нас је учио да су смисао живота љубав и слобода неукаљана завишћу, похлепом и мржњом". 

Подизање споменика на Ташмајдану благословио је патријарх Иринеј. Подизање обележја коштаће 50.000 евра.

Прочитајте ОВДЕ исповест британског шпијуна а тиче се Сребренице.

Извор: novosti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Филм „Патријарх Павле – Живот по јеванђељу“ прати Гојка Стојчевића, како је патријархово крштено име, од детњства у Кућанцима, монашких и епископских дана проведених на Косову и Метохији па до времена када је постао поглавар СПЦ.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА