Најновије

ПРВИ У РЕГИОНУ: Српска војска набавља беспилотне борбене летелице

Србија би могла да буде прва држава региона која ратно ваздухопловство наоружава борбеним беспилотним летелицама. Најозбиљнији потенцијални партнери - Кина и Израел.

Илустрација (фото: Публик)

Ратно ваздухопловство заинтересовано је за беспилотне летелице које би преузеле извиђачке задатке, али би по потреби могле да буду и наоружане и искоришћене у борбеним дејствима. Србија би тако постала прва земља у региону наоружана овом врстом савременог наоружања.

"Извиђање, али и борбено дејство" гласи тактичко-технички захтев који ће бити окосница разговора представника војног врха са партнерима из иностранства о могућој набавци савремених дронова за Војску Србије. Ова врста летелица омогућила би ефикасније осматрање државне територије, али и ојачала ватрену моћ из ваздуха. "Авиони без пилота" идеални су за реаговање у случајевима потенцијалних терористичких напада, талачких криза и организованих упада непријатељских јединица.

У Војсци Србије не откривају с којим државама се разговара о набавци дронова, али и не крију да је круг потенцијалних партнера широк - ова врста летелица производи се од Америке до Азије. Најозбиљнији партнери Србије у овом послу, према сазнањима "Новости" могли би да буду Кина и Израел.

- У току је прва фаза набавке, која подразумева формулисање захтева и прелиминарне разговоре са могућим произвођачима - објашњавају у врху Војске Србије. - Као и увек када су у питању набавке софистициране и скупе опреме, војска се само изјашњава о томе шта јој је потребно, а преговоре о условима преузимају остали државни органи. Беспилотне летелице које могу да носе наоружање производе се у САД, Израелу, као и Кини, Ирану, Русији, Пакистану... Који ће произвођач бити одабран зависи не само од цене, већ и од политичких прилика и осталих модалитета посла.

На наш војни врх изузетан утисак оставила је понуда технолошких могућности Кине, која је демонстрирана приликом недавне посете министра одбране Александра Вулина овој земљи. Представницима система одбране Србије приказане су могућности њихових дронова, који последњих година грабе ка светском врху у овој области.

"Најсавременије борбене беспилотне летелице данас долазе из САД, али их Србија вероватно неће набављати из ове земље", наводи у својој анализи посвећен овој теми домаћи ваздухопловни портал "Танго сикс".

"Такве летелице америчке производње изразито су скупе, а њих могу купити само најближи савезници, политички подобне као и богате државе.Србији би пре у обзир могле да дођу летелице из Израела, Кине, Пакистана или Белорусије", наводи "Танго сикс".

Убојити дронови већ годинама су у фокусу српског система одбране, с тим што је до сада фокус био на развоју и производњи домаћих варијанти. У погонима установа и компанија још увек траје рад на пројектима беспилотних летелица "пегаз" и "врабац", које развија Војнотехнички институт, али и сличног хеликоптера "стршљен", који се у оквиру приватне компаније "Едепро" ближи својој финалној верзији.

"Орбитер" мали, али користан

ВОЈСКА Србије већ десетак година има у свом саставу беспилотне летелице типа "орбитер" израелске производње. Реч је о тзв. малој летелици намењеној извиђачким задацима у јединицама Копнене војске. Иако далеко од светског врха, "орбитери" су се показали веома корисним у нашим оружаним снагама. Осим на уобичајеним задацима, ови дронови имају важно место у свим вежбама специјалних и снага за брзо реаговање које све више добијају на значају у систему одбране Србије. Ове летелице у ваздуху могу да остану до два сата, користе се и дању и ноћу, на даљинама од највише 15 километара.

ОВДЕ погледајте шокантну тврдњу Џона Боснића да је ЦИА основала СНС.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски војник лансира дрона у Сирији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА