Најновије

Британија спрема војну интервенцију на Сирију, ако нападну Русе неће изаћи...

Британски министар спољних послова Џереми Хант је обећао “снажан и уједињен“ одговор на употребу хемијског оружја од стране снага безбедности сиријске владе.

Британска војска (Фото: army.mod.uk)

Раније у уторак (11. септембра), руски Центар за сиријско помирење је рекао да је почело снимање филмова за лажирање употребе хемијског оружја у покрајини Идлиб.

Сиријски активиста за људска права је такође рекао да је више десетина Белих шлемова дошло из Турске у регион Идлиба да спроведе лажну операцију. Он је рекао да су они са собом носили резервоаре непознатог гаса, који су руски војни званичници идентификовали као токсичну супстанцу на бази хлора.

“Ако режим у Сирији обнови своју ужасну употребу хемијског оружја, онда ће наш одговор бити снажан и јединствен. Дискутовали смо са  SecPompeo и томе како подржавамо глобалну забрану и избегавање потпуно вештачке катастрофе рекао је Хант на Твитеру.

Русија је упозорила на могући напад под лажном заставом у августу. Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков је рекао да терористи у покрету Тахрир ал-Шам, савезници Ал Каидине подружнице Џабат Фатах ал-Шам, припремају лажни хемијски напад како би испровоцирали страну интервенцију у земљи.

У понедељак је амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон рекао да су се САД, Велика Британија и Француска сложиле да би свака употреба хемијског оружја од стране сиријске владе резултирала “много снажнијом“ агресијом него претходни напади.

Најновији западни напад на сиријску териорију се одиграо у априлу након инцидента са хемијским оружјем у граду Дума, за који је Запад окривио сиријску владу, упркос томе што нису пружили никакве доказе.

Међутим, влада Башара Асада је негирала било какво учешће у нападу и рекла је да је то фарса. Сирија даље наглашава да је одложила своје хемијско оружје под наздором Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО).

Јерменија шаље око 100 војника у Сирију у склопу хуманитарне мисије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војска Британије, наоружање – подаци

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА