Најновије

СЛОБОДА МЕДИЈА У СРБИЈИ НЕ ПОСТОЈИ: Швајцарци и Немци забринути због Вучићеве свеприсутности!

Медији на немачком језику често пишу о стању у Србији. У швајцарској је овај пут јавни радиотелевизијски сервис СРФ објавио текст о стању медија у Србији служећи се примером листа Блиц.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Швајцарска радиотелевизија СРФ на свом порталу пише о неслободи медија у Србији под насловом: “Блиц није оно што је некад био”. “У Србији је”, пише одмах испод тога, “слобода медија ретка појава. Председник Вучић врши притисак на медије. То осећа и булеварски лист Блиц који припада Рингеру”.

- Ситуацију слично види и Слободан Георгиев из БИРН-а, међународне мреже инвестигативних новинара са Балкана. Када данас отворите новине, тамо не можете да видите имена новинара који су тамо радили још пре неколико година. Многи познати аутори нису хтели да учествују у том развоју и отишли су, каже Георгиев. Али, многи читаоци су окренули леђа тим новинама.

- Но, како су председник Вучић и његова Напредна станка успели да корак по корак готово све медије подведу под своју контролу? Одлучујућа ствар је тржиште огласа. Постоје две агенције преко којих иде сав новац за рекламе, објашњава Георгиев. Подобни садржаји тако могу да буду награђени а критика може да буде кажњена.

- Тако је више медија оборено на колена и принуђено на продају и то власницима из владиног окружења. Најбоље иде оним медијима који противно свим новинарским правилима дифамирају опозицију или невладине организације, сеју мржњу према суседним државама и објављују бесконачне интервјуе са председником Вучићем без постављања критичких питања. Мали број критичких медија који још постоје преживљавају пре свега захваљујући идеализму својих новинара. Додуше, њихова реч стиже само до малог – интелектуалног – дела грађана.

О председнику Вучићу пише: “Човек који у Србији чврсто држи све узде у рукама, према споља се представља као човек који хоће да уведе Србију у ЕУ. Али, унутра он води земљу у супротном правцу – када је реч о правној држави и слободи медија”, пише, између осталог, портал јавног сервиса СРФ.

Шиптари се жешће избламирали у САД. Погледајте ОВДЕ шта се десило.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Оља Бећковић – У Србији нема слободе медија!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА