Најновије

ФБИ И ЦИА У ЗАЈЕДНО СА ГРУ У ''РУСКОЈ ЗАВЕРИ''? Највећи преседан у новијој историји света

Две и по године након наводног „државног удара” Специјално државно тужилаштво Црне Горе (СДТ) проширило је истрагу, гдје је осим Руса и јединице ГРУ осумњичило и више страних држављана. Ради се, међутим, не о терористима већ о људима беспрекорне каријере.

ФБИ (Фото: Јутјуб)

Подсетимо, СДТ је за оперативцем ЦИА-е Џозефом Асадом расписало потерницу, по којој је у септембру прошле године ухапшен у УАЕ, али није испоручен Црној Гори.

Асад је више пута наглашавао да је у Црној Гори боравио да би безбедоносно саветовао западног политичког консултанта те да се ради о завери тужилаштва против њега. У проширеној истрази наводе се и његови наводни сарадници Ладислао Карбаљоса, Џон Џозеф ди Паоло, Р. Скот Ривас, Хорхе Мијар, Јорам Фриг, Метеос Константину, Руни Кошаба Јукана ал Белати и Рени Кошаba Јукана ал Белати. Подгорички портал ИН4С је успео да истражи неке од њих.

Подсетимо да је бивши оперативац ЦИА и један од власника безбедносне компаније  Patriotic Defence Group Брајан Скот, посведочио је у монтираном процесу за „државни удару“ да Асад није сарађивао са Демократским фронтом.

Па ко су онда нова „сумњива лица“ главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића. Први са списка је вишеструко одликовани ФБИ агент Ладислао Карбаљоса. Током своје 25-годишње каријере истраживао је криминал везан за финансијске преваре и прање новца. У Мајамију, где је провео већину каријере, био је задужен за рад са организацијама за борбу против организованог криминала и шверца дроге, са фокусом на прање новца и тајне операције, пре свега незаконитих финансија нарко картела.

Његовим залагањима дошло је до хапшења „Топ 10“ бегунаца у САД. Био је одговоран за хапшење главног финансијског службеника Ал Каиде.

Борци против тероризма и нарко картела

Глен Столценберг почео је каријеру као полицајац у полицији Мајамија. Ваља подсетити да је Флорида још од кубанске кризе на удару мигрантског таласа и, „интересна зона“ разних нарко картела.

Током 32 године каријере Столценберг је стигао до чина полицијског мајора. Као капетан помогао је у стварању данас познатог Бироа за унутрашњу сигурност при Мајами-Дејд полицијском одељењу. Под његовом одговорношћу биле су чак две обавјештајне службе.

У јулу 2012. године, мајор Столтенберг је додељен Бироу за професионалну усклађеност, где је надгледао Одељење за унутрашње послове, Одељење за криминалну заверу и Одељење за јавне набавке. У јулу 2013. године додељена му је и јединица за јавну корупцију.

Дипломирао на националној ФБИ академији у Квантику.

Хорхе Мијар служио је 28 година у ФБИ као специјални агент и супервизор специјалних агената у Мајамију, Флориди и Вашингтону.

Радио је на сложеним високопрофилисаним истрагама као што су борба против међународних нарко картела, прања новца, крађа бродских терета; истраживао је злочине у индијанских резерватима, злочине насиља, евроазијски организовани криминал.

Мијар је радио и на операцијама у Ираку, Колумбији и Мексику, и водио је истраге у Јужној Америци, Централној Америци и на Карибима.

Био је супервизор операција у Багдаду, Ираку 2004. године и одговоран за организовање, одобравање и партиципацију свих покрета ван “сигурне зоне”.

Мијар је предводио истраге у убиствима америчких држављана, истраге бомбашких напада и спроводио испитивања затвореника који су под високим нивоом обезбеђења.

Има 15 година искуства у специјалним антитерористичким јединицама ФБИ. Радио је и сарађивао са специјалним јединицама америчке војске, морнарице и маринаца.

Р. Скот Ривас ради за Удружење лиценцираних истражитеља на Флориди. Ради се о агенцији која обезбеђује својим клијентима услуге истраге и заштите заштитете. На њиховом сајту (Florida Association of Licensed Investigators) се наводи да је њихов менаџерски тим међу наискуснијим у САД са преко 50 година искуства са ФБИ и 15 искуства полицијом.

Јорам Фриг, за којег црногорско режимско гласило „Победа“ наводи да је „стручњак технолошке контраударе“ у специјалним операцијама, заправо је члан светске детективске организације.

Упркос затегнутој спољној политици између Русије и САД, може се десити да је по први пут у историји ове две земље остварена сарадња, и то у неуспелом покушају тероризма и „државног удара“ у Црној Гори, сарадња између ГРУ и ФБИ и ЦИА. Кад би било истинито, радило би се о највећем преседану у новијој историји света.

Како се прави Путинов аутомобил, откријте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп упозорава свет на '’опасну'’ Црну Гору

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА