Најновије

ЈЕШИЋЕВА ИЗЈАВА УЗДРМАЛА И ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈУ: Бојкотом дајемо Вучићу пуномоћ да наредне четири године ради шта хоће

Функционер Демократске странке Горан Јешић сматра да је одлука странке да се бојкотују наредни редовни избори 2020. године лоша по будућност Демократске странке, те да се бојкотом губи, а ништа не остварује.

Горан Јешић (Фото: Јутјуб)

Такође, Јешић истиче да, уколико би се десиле изборне нерегуларности, ДС неће моћи да реагује јер нема контролоре на бирачким изборима.

"Пошто нећемо имати контролу избора, не може бити ни егзактног мерења резултата бојкота. Бојим се да ће ови избори протећи слично као уставни референдум кад су се гласови убацивали лопатама у гласачке кутије. Неће бити ни унутрашњег ефекта, јер после избора не можете да изведете милион људи на улицу и да кажете да избори нису били поштени, јер нисте учествовали, нисте имали контролоре на бирачким местима", рекао је Јешић за војвођански портал Аутономија.

Он је оценио да се бојкотом "даје пуномоћ" председнику Србије и владајуће Српске напредне странке (СНС) Александру Вучићу да наредне четири године "ради шта хоће".

"Никада бојкот избора није дао резултате, ни онај 1997. године у којем смо учествовали, нити ће то бити случај са бојкотом предстојећих избора, који су иначе само припрема за наредне председничке изборе. Садашњи изборни услови слични су онима које смо имали за време Милошевићевог режима, дакле, недемократски. Али, одлука о бојкоту донета је стихијски и неорганизовано. Немам друго објашњење него да је то учињено из наше лењости и неспособности да организујемо контролу тих избора", рекао је Јешић и додао да је аргумент опозиције да Александар Вучић треба да ослободи медије "потпуно ирационалан", јер се то од Вучића "не може очекивати никада".

Јешић каже и да је апсурдно да Демократска странка не учествује у разговорима са представницима Европског парламента, "јер је иницијатива потекла управо од наших посланика који су редовно слали извештаје Европском парламенту о политичким условима у Србији".

Јешић је додао да је договор на ГО ДС-а био да се инсистира на том процесу, али је, како каже "онда то напрасно промењено, због неких бизарних разлога, односно личних анимозитета који немају везе са политиком".

Не објашњавајући ближе те разлоге, Јешић је, упитан да ли мисли да је одлука о бојкоту дефинитивна, рекао да мисли како јесте, што ће, истиче, имати лоше последице по будућност странке.

"Мислим да јесте. И бојим се да ће ДС због те одлуке бити у дебелом проблему. А има и једна велика разлика између данашњих позива на бојкот и одлуке о бојкоту из 1997. године - тада је опозиција имала власт у шездесетак градова и општина у Србији, дакле није се губио капацитет за даљу политичку борбу. А сада ћемо имати ситуацију да ће ДС дан након избора морати да напусти страначке просторије у свим општинама и градовима", навео је он.

Према његовим речима, то није проблем за Двери и за Ђиласову политичку организацију, као ни за Јеремићеву странку, јер, додаје, "они и немају инфраструкуру, они приватно финансирају неке своје просторе".

Прочитајте ОВДЕ шта је Драган Ђилас рекао о бојкоту избора.

Извор: Танјуг/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА