Најновије

ЉАЈИЋ ХВАЛИ "МАЛИ ШЕНГЕН": То није алтернатива за ЕУ, али је решење с којим свако добија

Иницијатива председника Србије Александра Вучића за повезивање свих економија западног Балкана је решење захваљујући којем би свако био на добитку, што је могуће доказати математички и на сваки други начин, изјавио је потпредседник Владе и министар туризма и телекомуникација Расим Љајић.љ

Расим Љајић (Фото: Јутјуб)

"Сигуран сам да би иницијативу о 'малом Шенгену' сви подржали да Вучић није један од иницијатора. Пошто живимо у острашћеном политичком амбијенту и окружењу, онда ће и најбоља иницијатива бити критикована уколико долази из противничког табора", рекао је Љајић.

Он истиче и да су се претходних дана сви ухватили за Вучићеву изјаву да ће ова иницијатива омогућити произвођачима парадајза из Албаније да лакше извезу своју робу у Србију, али да су сви заборавили да Србија у Албанију три пута више извози него што увози.

"Нажалост, и код ове иницијативе се још једном показало да је политика испред економије и због тога видим могуће препреке за реализацију једне добре иницијативе", казао је Љајић, одговарајући на питање да ли очекује да ће се идеја "малог Шенгена" реализовати.

Он је подсетио да је регион Србији други најважнији спољнотрговински партнер после Европске уније, додајући и да би реализација иницијативе "малог Шенгена", поред осталог, отворила простор за већа улагања српске привреде у земље региона.

Љајић је истакао да би реализација ове иницијативе донела и бројне политичке предности у иначе неповољној политичкој ситуацији у региону.

"Садашње стање у региону нам даје утисак као да се налазимо у 1996. а не у 2019. години и зато ову иницијативу треба посматрати и кроз призму нормализације односа и покушај да се разговара о темама о којима је лакше постићи сагласност него о политичким питањима", каже српски министар.

Он напомиње да то не значи да осетљива питања из прошлости треба гурати под тепих, али да је региону потребан неки успех који би омогућио да се о границама, суочавању са прошлошћу и другим осетљивим темама разговара у другачијој атмосфери.

"Кључни политички ефекат (малог Шенгена) је другачија слика која се шаље из овог региона, који је у жижу међународне јавности доспео само по инцидентима, запаљивим изјавама, конфликтима, мржњи", нагласио је Љајић.

На питање, да ли је "мали Шенген" можда алтернатива ЕУ, српски министар каже да наравно да није и да то не може бити, с обзиром да је ЕУ главни спољнотрговински партнер свакој земљи западног Балкана.

Прочитајте ОВДЕ кога ће заступати италијански адвокат Анђело Тартаља.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА